Dystrybuanta wektora losowego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aneta909811
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 70 razy

Dystrybuanta wektora losowego

Post autor: aneta909811 »

Czy funkcja

\(\displaystyle{ F_{XY}= \begin{cases} 0, \quad gdy \quad x+y \le 0\\ 1, \quad gdy \quad x+y>0 \end{cases} }\)

jest dystrybuantą pewnego wektora losowego \(\displaystyle{ \left[ X,Y\right] }\)?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Dystrybuanta wektora losowego

Post autor: Dasio11 »

Nie, bo \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0^+} F_{XY}(x, 0) \neq F(0, 0)}\).
ODPOWIEDZ