Warunkowa wartość oczekiwana

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Warunkowa wartość oczekiwana

Post autor: Iza8723 »

Niech zmienne losowe \(\displaystyle{ X, Y}\) będą określone na pewnej przestrzeni probabilistycznej w następujący sposób \(\displaystyle{ X(x)=2x^{2}}\), \(\displaystyle{ Y(x)=1- \frac{1}{2}\left| 3x-1\right|.}\)
Mam problem z ustaleniem jak wygląda sigma ciało generowane przez \(\displaystyle{ Y}\).
Robiłam podobny przykład tylko dla \(\displaystyle{ Y(x)=1-\left| 2x-1\right| }\) ale tutaj była symetria względem \(\displaystyle{ \frac{1}{2} }\) i zapisałam, że \(\displaystyle{ A=1-A}\).
Natomiast w tym przypadku narysowałam wykres Y i nie ma symetrii, wiec nie mam pomysłu jak to rozpisać
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Warunkowa wartość oczekiwana

Post autor: Dasio11 »

Jest symetria względem prostej \(\displaystyle{ x=\frac{1}{3}}\).
ODPOWIEDZ