Przydział do grup

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Karka20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 24 lis 2021, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 8 razy

Przydział do grup

Post autor: Karka20 »

Są dwie grupy: \(\displaystyle{ G_1}\) i \(\displaystyle{ G_2}\), z których każda ma limit \(\displaystyle{ 10}\) osób. Do grup zapisze się \(\displaystyle{ 20}\) osób i w momencie zapisów każda osoba poda numer grupy, do której chciałaby należeć (niezależnie od pozostałych osób); prośba ta zostanie natychmiast spełniona, jeżeli w danej grupie będzie jeszcze miejsce. Grupa \(\displaystyle{ G_1}\) będzie preferowana z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{9}{21}}\), a grupa \(\displaystyle{ G_2}\) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{12}{21}}\). Obliczyć prawdopodobieństwo, ze w momencie gdy jedna z grup się zapełni, w drugiej pozostaną 3 miejsca wolne.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8589
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3352 razy

Re: Przydział do grup

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ P= {16 \choose 9}\left( \frac{12}{21} \right)^{10}\left( \frac{9}{21} \right)^7+{16 \choose 9}\left( \frac{9}{21} \right)^{10}\left( \frac{12}{21} \right)^7 }\)
Karka20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 24 lis 2021, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 8 razy

Re: Przydział do grup

Post autor: Karka20 »

kerajs pisze: 24 lis 2021, o 18:21 \(\displaystyle{ P= {16 \choose 9}\left( \frac{12}{21} \right)^{10}\left( \frac{9}{21} \right)^7+{16 \choose 9}\left( \frac{9}{21} \right)^{10}\left( \frac{12}{21} \right)^7 }\)
Dziękuję bardzo za odpowiedź

Mam jedynie pytanie skąd \(\displaystyle{ {16 \choose 9}}\) ?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2021, o 21:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8589
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3352 razy

Re: Przydział do grup

Post autor: kerajs »

Aby być pewnym, że jedna z grup się zapełni gdy w drugiej pozostaną dokładnie 3 miejsca wolne, to wśród 17 zapisanych ostatnią musi być osoba zapełniająca ostatnie z dziesięciu miejsc w pełnej grupie. Współczynnik o który pytasz to liczba rozmieszczeń pozostałych dziewięciu osobników z pełnej grupy (czyli jako którzy się zapisywali wśród 16 zdecydowanych).
ODPOWIEDZ