Zadanie - ostatnio nikt nie zrobił

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
robign0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 lis 2021, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Zadanie - ostatnio nikt nie zrobił

Post autor: robign0 »

Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) jednego X
b) dwóch X
c) trzech X

jeśli losujemy z jednego koszyka zawierającego (O,O,O,X,X) dwa razy, a następnie z drugiego koszyka zawierającego (O,O,O,O,X) trzy razy.

Losujemy wszystko bez zwracania.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Zadanie - ostatnio nikt nie zrobił

Post autor: janusz47 »

Ostatnio może sam coś zrobiłeś ?

Proszę zapoznać się z punktem Regulaminu Forum, dotyczącym tytułowania postów.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2021, o 23:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ecres
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 lis 2021, o 22:51
Płeć: Kobieta
wiek: 28
Podziękował: 1 raz

Re: Zadanie - ostatnio nikt nie zrobił

Post autor: ecres »

Link do obrazka (nie chce mi wstawić samego obrazka na forum, nie wiem czemu):


Liczę tylko dla podpunktu a)
Mamy 5 scenariuszy:
-z pierwszego koszyka losujemy X a potem O; z drugiego koszyka losujemy trzy razy O
-z pierwszego koszyka losujemy O a potem X; z drugiego koszyka losujemy trzy razy O
-z pierwszego koszyka losujemy dwa razy O; z drugiego koszyka losujemy X, a potem dwa O bo innej opcji już nie ma
-z pierwszego koszyka losujemy dwa razy O; z drugiego koszyka losujemy O, potem X, a na końcu O bo innej opcji już nie ma
-z pierwszego koszyka losujemy dwa razy O; z drugiego koszyka losujemy dwa razy O a za trzecim razem X.
No ja bym pomnożyła według każdego scenariusza a potem to wszystko dodała:
\(\displaystyle{ P= \frac{2}{5} \cdot \frac{3}{4} \cdot \frac{4}{5} \cdot \frac{3}{4} \cdot \frac{2}{3} + \frac{3}{5} \cdot \frac{2}{4} \cdot \frac{4}{5} \cdot \frac{3}{4} \cdot \frac{2}{3} + \frac{3}{5} \cdot \frac{2}{4} \cdot \frac{1}{5} + \frac{3}{5} \cdot \frac{2}{4} \cdot \frac{4}{5} \cdot \frac{1}{4} + \frac{3}{5} \cdot \frac{2}{4} \cdot \frac{4}{5} \cdot \frac{3}{4} \cdot \frac{1}{3} }\)
Nie wiem czy dobrze, masz może odpowiedzi do tego?
ODPOWIEDZ