Zdarzenia miary zero

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
spinacz61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 lip 2020, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24
Podziękował: 2 razy

Zdarzenia miary zero

Post autor: spinacz61 »

Cześć. Piszę, bo mam problem ze zrozumieniem sytuacji, gdy dane zdarzenia są niepuste, ale mają prawdopodobieństwo 0. Co to w ogóle oznacza?

Biorąc przestrzeń probabilistyczną \(\displaystyle{ (\Omega, \mathcal{F}, \mathcal{P}) = ([0,1], Bor(\mathbb{R}), \lambda)}\), wiemy, że dla tej przestrzeni mamy \(\displaystyle{ \mathcal{P}(X \in \mathbb{Q}) = 0}\). Co to oznacza w praktyce?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Zdarzenia miary zero

Post autor: Janusz Tracz »

Jeśli \(\displaystyle{ \mathcal{P}\equiv \lambda}\) to oznacza to, że prawdopodobieństwem jest miara Lebesgue’a. A niepuste zdarzenia o zerowym prawdopodobieństwie to borelowskie zbiory miary Lebesgue’a zero. Czyli przykładowo przeliczalny \(\displaystyle{ \QQ \cap \left[ 0,1\right] }\). To, że prawdopodobieństwo takiego zdarzenia wynosi \(\displaystyle{ 0}\) oznacza w praktyce, że jak na chybił trafił wybierzesz liczbę z \(\displaystyle{ \left[ 0,1\right] }\) to jest nieskończenie wiele razy bardziej prawdopodobne, że trafiłeś coś niewymiernego niż coś wymiernego (tak to przynajmniej intuicyjnie rozumiem).
spinacz61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 lip 2020, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24
Podziękował: 2 razy

Re: Zdarzenia miary zero

Post autor: spinacz61 »

No dobrze, poczekam jeszcze na odpowiedzi innych, a w międzyczasie, bo już jesteśmy w tych okolicach. To jak rozumieć zbieżność prawie na pewno w kontekście MPWL? Mamy ciąg zmiennych losowych \(\displaystyle{ (X_n)_{n=1}^\infty}\) i.i.d, to wiemy, że \(\displaystyle{ \frac{1}{n} \sum_{k=1}^{n} X_k}\) zbiega prawie na pewno do \(\displaystyle{ \mathbb{E}[X_1]}\). W kontekście teorii miary oznacza to po prostu, że zbiór tych \(\displaystyle{ \omega}\), które nie zbiegają do \(\displaystyle{ \mathbb{E}[X_1]}\) jest 0, ale co to oznacza w kontekście prawdopodobieństwa, w kontekście losowego eksperymentu?
Ostatnio zmieniony 27 paź 2021, o 00:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ