zadanie prawdopodobieństwo warunkowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nieogarniam9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 paź 2021, o 17:11
Płeć: Kobieta
wiek: 24
Podziękował: 1 raz

zadanie prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: nieogarniam9 »

Mam takie zadanie: Trzej strzelcy strzelają do butelki. Butelka zostaje zbita jedną kulą Jakie jest
prawdopodobieństwo, że zbił ją pierwszy ze strzelców, skoro trafiają oni z prawdopodobieństwami odpowiednio: \(\displaystyle{ 0.3, 0.8, 0.4}\) .

Nie wiem, czy dobrze to robię ale wyznaczam sobie takie zdarzenia, że:
zdarzenie A - pierwszy strzelec trafia
zdarzenie B - drugi i trzeci strzelec nie trafiają - \(\displaystyle{ 0,8 + 0,4 = 1,2}\)

\(\displaystyle{ 0,3 \cdot 1,2 = 0,36}\)
\(\displaystyle{ \frac{0,36}{1,2}= 0,3}\)

Jakiś podejrzany ten wynik mi się wydaje, czy ktoś może mi wyjaśnić jak to zrobić?
Ostatnio zmieniony 24 paź 2021, o 12:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34284
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: zadanie prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: Jan Kraszewski »

nieogarniam9 pisze: 24 paź 2021, o 10:56zdarzenie B - drugi i trzeci strzelec nie trafiają - \(\displaystyle{ 0,8 + 0,4 = \ \red{1,2}}\)
(...)
Jakiś podejrzany ten wynik mi się wydaje
Nic dziwnego, prawdopodobieństwo większe niż jeden zawsze wygląda podejrzanie...

JK
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

Re: zadanie prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: Gouranga »

jak dwie rzeczy dzieją się jednocześnie to mnożysz prawdopodobieństwa tak?
to jakie jest prawdopodobieństwo że jednocześnie pierwszy trafia, drugi nie trafia i trzeci nie trafia?
ODPOWIEDZ