Niech \(\displaystyle{ \mu }\) będzie rozkładem prawdopodobieństwa o dystrybuancie \(\displaystyle{ F}\), gdzie \(\displaystyle{ F}\) jest dana wzorem \(\displaystyle{ F(x)=(0.1+x)\mathbf{1}_{x\in[0;0.5)}+(0.4+x)\mathbf{1}_{x\in[0.5;0.55)}+\mathbf{1}_{x\in[0.55, \infty )}}\)
Znajdź \(\displaystyle{ \mu(\{0.5\}), \mu([0;0.5]), \mu((0;0.5))}\)
Dla \(\displaystyle{ \mu(\{0.5\})}\) wystarczy podstwić za \(\displaystyle{ x=0.5}\) tak? Czyli wyjdzie \(\displaystyle{ 0.9}\)?
A jak zrobić w przypadku przedziału?
Rozkład prawdopodobieństwa, dystrybuanta
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Rozkład prawdopodobieństwa, dystrybuanta
\(\displaystyle{ \mu([a,b] ): }\)
\(\displaystyle{ [a, b] = \bigcap_{n=1}^{\infty} \left( a -\frac{1}{n}, b\right] }\)
\(\displaystyle{ \mu([a, b]) = \mu \left( \bigcap_{n=1}^{\infty} \left( a -\frac{1}{n}, b\right]\right) = \lim_{n \to \infty} \mu \left(\left(a -\frac{1}{n},b \right]\right)= \lim_{n\to \infty} \left ( F(b ) - F \left (a - \frac{1}{n} \right ) \right) = F(b) - \lim_{y\to a} F(y). }\)
\(\displaystyle{ [a, b] = \bigcap_{n=1}^{\infty} \left( a -\frac{1}{n}, b\right] }\)
\(\displaystyle{ \mu([a, b]) = \mu \left( \bigcap_{n=1}^{\infty} \left( a -\frac{1}{n}, b\right]\right) = \lim_{n \to \infty} \mu \left(\left(a -\frac{1}{n},b \right]\right)= \lim_{n\to \infty} \left ( F(b ) - F \left (a - \frac{1}{n} \right ) \right) = F(b) - \lim_{y\to a} F(y). }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- wiek: 18
- Podziękował: 9 razy
Re: Rozkład prawdopodobieństwa, dystrybuanta
Wyliczyłam dla \(\displaystyle{ \mu([0;0.5])}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ 0,8}\) , a dla przedziału otwartego coś się zmienia?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Rozkład prawdopodobieństwa, dystrybuanta
\(\displaystyle{ (a, b) = \bigcup_{n=1}^{\infty} ( a, b -\frac{1}{n}] }\)
Proszę udowodnić, że
\(\displaystyle{ \mu((a,b)) = \lim_{y\to b} F(y) - F(a) }\)
Proszę udowodnić, że
\(\displaystyle{ \mu((a,b)) = \lim_{y\to b} F(y) - F(a) }\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4076
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Rozkład prawdopodobieństwa, dystrybuanta
A dokładniej chyba miało być tak \(\displaystyle{ \mu((a,b)) = \lim_{y\to b^{-}} F(y) - F(a) }\)?