Portfel ubezpieczeniowy składa się z 150 polis.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 lip 2021, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
Portfel ubezpieczeniowy składa się z 150 polis.
Portfel ubezpieczeniowy składa się z 150 polis. Prawdopodobieństwo wystąpienia szkody dla każdej polisy wynosi 0,3%. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że łączna liczba szkód w portfelu osiągnie wartość (a) 1, (b) 2 lub więcej?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3352 razy
Re: Portfel ubezpieczeniowy składa się z 150 polis.
\(\displaystyle{ P(a)={150 \choose 1}(0,003)^1(0,997)^{149} }\)
\(\displaystyle{ p(b)=1-{150 \choose 0}(0,003)^0(0,997)^{150}- {150 \choose 1}(0,003)^1(0,997)^{149} }\)
\(\displaystyle{ p(b)=1-{150 \choose 0}(0,003)^0(0,997)^{150}- {150 \choose 1}(0,003)^1(0,997)^{149} }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 lip 2021, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
Re: Portfel ubezpieczeniowy składa się z 150 polis.
Dzięki wielkie za pomoc. Przynajmniej w pierwszym podpunkcie miałem dobre rozumowanie, ale nie wiedziałem, czy mam wyliczać to wszystko i zaokrąglać. W 2 podpunkcie dosłownie uratowane życie, bo ja jedynie wpadłem na wyliczanie każdej możliwości po kolei zamiast wyliczenie tylko tych 2 i odjęcie xD