Rozkład zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
albanczyk123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 10 maja 2017, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdzieś
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 11 razy

Rozkład zmiennej losowej

Post autor: albanczyk123456 »

Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład geometryczny z parametrem \(\displaystyle{ p}\). Wyznacz rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=(-1)^X}\). Proszę o jakąś wskazówkę jak ruszyć takie zadania. Wstępnie myślałem, że zmienna \(\displaystyle{ Y}\) będzie miała rozkład dwupunktowy bo będzie przyjmowała \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ -1}\). Niestety nie wiem jak uzależnić prawdopodobieństwo przyjmowania \(\displaystyle{ 1}\) od parametru \(\displaystyle{ p}\).
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Rozkład zmiennej losowej

Post autor: matmatmm »

\(\displaystyle{ \PP( Y=1)=\PP((-1)^X=1)=\PP(X\in 2\NN)=\ldots}\)
ODPOWIEDZ