Cześć, nie wiem jak do końca rozumieć to zadanie.
Staś Jaś i Zdziś przygotowują się niezależnie do egzaminu. Prawdopodobieństwo zdania dla poszczególnych chłopców wynoszą odpowiednio \(\displaystyle{ 0,3}\) \(\displaystyle{ 0,6}\) \(\displaystyle{ 0,7}\). Jakie jest prawdopodobieństwo, że Jaś zdał egzamin, jeśli wiadomo, że dokładnie dwóch chłopców nie zdało?
Czy nie trzeba nic liczyć, a prawdopodobieństwo zdania egzaminu przez Jasia będzie takie samo jak bez tego warunku (\(\displaystyle{ 0,6}\)) czy muszę policzyć to z prawdopodobieństwa warunkowego i narysować trzy drzewka dla każdego chłopca?
A - Jaś zdał
B - Dwie osoby nie zdały
Prawdopodobieństwo zdania egzaminu, gdy inni nie zdali
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Prawdopodobieństwo zdania egzaminu, gdy inni nie zdali
To prawdopodobieństwo warunkowe.
\(\displaystyle{ P(A\bigg|_B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{0,7 \cdot 0,6 \cdot 0,3}{0,3 \cdot 0,4 \cdot 0,3+0,7 \cdot 0,6 \cdot 0,3+0,7 \cdot 0,4 \cdot 0,7} }\)
\(\displaystyle{ P(A\bigg|_B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{0,7 \cdot 0,6 \cdot 0,3}{0,3 \cdot 0,4 \cdot 0,3+0,7 \cdot 0,6 \cdot 0,3+0,7 \cdot 0,4 \cdot 0,7} }\)