Prawdopodobieństwo i 2 urny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
d2mac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 cze 2021, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
wiek: 30
Podziękował: 1 raz

Prawdopodobieństwo i 2 urny

Post autor: d2mac »

Dane są dwie urny. Z pierwszej, w której jest \(\displaystyle{ n}\) kul białych i \(\displaystyle{ 7}\) czarnych losujemy jedną kulę i przekładamy do drugiej urny, w której na początku są \(\displaystyle{ 3}\) kule białe i \(\displaystyle{ 5}\) kul czarnych. Losujemy z drugiej urny kulę białą z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{37}{99}}\). Obliczyć \(\displaystyle{ n}\).
Ostatnio zmieniony 6 cze 2021, o 12:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli matematycznych.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Prawdopodobieństwo i 2 urny

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \frac{37}{99}= \frac{n}{n+7} \cdot \frac{1+3}{1+8} + \frac{7}{n+7} \cdot \frac{3}{1+8} }\)
ODPOWIEDZ