Przepraszam, że skasowałem treść ale zrozbiłem to z pewnych względów osobistych.
Jeśli ktoś chciałby poznać treść tych zadań zapraszam na gg.
5 trudnych zadań z Rachunków Prawdopodobieństwa (studia)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 12 wrz 2007, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
5 trudnych zadań z Rachunków Prawdopodobieństwa (studia)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007, o 21:42 przez monothimu, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 17 paź 2007, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Pomógł: 15 razy
5 trudnych zadań z Rachunków Prawdopodobieństwa (studia)
W zadaniu 5 zrobiles chyba błąd w opisie zadania. Chodzi o to, ze nie mozna tego udowodnic bo to nieprawda. Prawdopodobienstwo wylosowania ze zwracaniem 2 kul tego samego koloru jest nie mniejsze niz 0,5.
Niech x = prawd. wylosowania bialej wiec (1-x) = prawd wylosowania czarnej.
Są dwa sposoby wylosowania 2 identycznych (biala, biala) i (czarna, czarna)
Zatem powymnazaj te prawdopodobienstwa i dodaj do siebie. Otrzymasz funkcję kwadratową ze wzgledu na "x". Oblicz pochodną i przyrownaj do zera. Wyjdzie x = 0,5.
Oblicz drugą pochodną i zobaczysz ze jest dodatnia wiec dla x = 0,5 prawdopodobienstwo wylosowania dwoch takich samych kolorow jest najmniejsze i rowne 0,5.
Zatem odpowiedz brzmi: prawdopodobientwo wylosowania dwoch takich samych jest wieksze rowne 0,5.
Niech x = prawd. wylosowania bialej wiec (1-x) = prawd wylosowania czarnej.
Są dwa sposoby wylosowania 2 identycznych (biala, biala) i (czarna, czarna)
Zatem powymnazaj te prawdopodobienstwa i dodaj do siebie. Otrzymasz funkcję kwadratową ze wzgledu na "x". Oblicz pochodną i przyrownaj do zera. Wyjdzie x = 0,5.
Oblicz drugą pochodną i zobaczysz ze jest dodatnia wiec dla x = 0,5 prawdopodobienstwo wylosowania dwoch takich samych kolorow jest najmniejsze i rowne 0,5.
Zatem odpowiedz brzmi: prawdopodobientwo wylosowania dwoch takich samych jest wieksze rowne 0,5.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 12 wrz 2007, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
5 trudnych zadań z Rachunków Prawdopodobieństwa (studia)
tak masz rację, powinno być "nie mniejsze"
I dziękuję serdecznei za zrobienie zadania
I dziękuję serdecznei za zrobienie zadania