Losowanie zdań

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Losowanie zdań

Post autor: mol_ksiazkowy »

W urnie jest \(\displaystyle{ 2n }\) karteczek ze zdaniami logicznymi; po jednym zdaniu na każdej karteczce (tyle samo fałszywych co prawdziwych). Losujemy karteczki ze zdaniami \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) (bez zwracania). Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że:
i) obie implikacje \(\displaystyle{ \alpha \Rightarrow \beta}\) i \(\displaystyle{ \beta \Rightarrow \alpha}\) są fałszywe
ii) obie są prawdziwe
iii) tylko jedna jest fałszywa
?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Losowanie zdań

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{
P(i)=0 \\
P(ii)= \frac{ {n \choose 2} + {n \choose 2} }{ {2n \choose 2}} = \frac{n-1}{2n-1} \\
P(iii)= \frac{ {n \choose 1} {n \choose 1} }{ {2n \choose 2}} = \frac{n}{2n-1} }\)
ODPOWIEDZ