Prawdopodobieństwo - zadanie ze skrzynkami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pawel_x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 lut 2021, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
wiek: 25

Prawdopodobieństwo - zadanie ze skrzynkami

Post autor: pawel_x »

W 500 skrzynkach z jabłkami znalazło się przez pomyłkę 100 gruszek. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że w losowo wybranej skrzynce znajdują się co najmniej 3 gruszki.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8596
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3356 razy

Re: Prawdopodobieństwo - zadanie ze skrzynkami

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ P=1- {100 \choose 0}\left( \frac{1}{500} \right)^{0} \left(1- \frac{1}{500} \right)^{100} - {100 \choose 1}\left( \frac{1}{500} \right)^{1} \left(1- \frac{1}{500} \right)^{99} - \\ - {100 \choose 2}\left( \frac{1}{500} \right)^{2} \left(1- \frac{1}{500} \right)^{98} }\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22276
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Re: Prawdopodobieństwo - zadanie ze skrzynkami

Post autor: a4karo »

Podejrzanie duże to prawdopodobienstwo, zważywszy na fakt, że szansa wylosowania skrzynki z gruszką nie przekracza `0.2`
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8596
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3356 razy

Re: Prawdopodobieństwo - zadanie ze skrzynkami

Post autor: kerajs »

Mi wychodzi:
\(\displaystyle{ P \approx 0,00112}\)
Trudno mi ocenić czy to zbyt duża wartość.
ODPOWIEDZ