Typowe zadanie z produktami wadliwymi i problem z interpretacją zdania "element uznany za dobry, faktycznie jest dobry"

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
MJane
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 maja 2021, o 11:29
Płeć: Kobieta
wiek: 24

Typowe zadanie z produktami wadliwymi i problem z interpretacją zdania "element uznany za dobry, faktycznie jest dobry"

Post autor: MJane »

W pewnej fabryce 90% produkcji spełnia wymagania techniczne. Brak doświadczenia osoby kontrolującej jakość sprawiła, że sklasyfikowanie produktu wadliwego jako dobrego wyniosło 5%, a dobrego jako wadliwy 2%. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że element uznany za dobry, faktycznie jest dobry?
Pytanie, które chciałabym zadać w związku z przedstawionym problemem to:
  • Których produktów (i jakiego prawdopodobieństwa) dotyczy pytanie zadane w zadaniu?
    a) Wyłącznie produktów uznanych za dobre i jednocześnie spełniających wymagania techniczne?
    b) Produktów uznanych słusznie za dobre oraz słusznie za wadliwe? A więc prawdopodobieństwo (całkowite) sukcesu wybrania produktu właściwego w obu podgrupach produkcji.
    \(\displaystyle{ P(B) = 0,9\cdot0,98+0,1\cdot0,95}\)
    \(\displaystyle{ P(B) = 0,977}\)
    c) Czy produktów dobrych należących do tych spełniających wymagania techniczne pod warunkiem, że zostały sklasyfikowane jako właściwe? (Twierdzenie Bayes'a)
    \(\displaystyle{ P(A_{1}|B) = \frac{0,98\cdot0,9}{0,977}}\)
  • Czy macie jakieś sugestie jak najpewniej rozróżnić, którego prawdopodobieństwa dotyczy zadanie?
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: Typowe zadanie z produktami wadliwymi i problem z interpretacją zdania "element uznany za dobry, faktycznie jest dob

Post autor: kmarciniak1 »

Należy obliczyć prawdopodobieństwo tego, że element jest dobry pod warunkiem, że został sklasyfikowany jako dobry. Więc chyba z tych twoich podpunktów jest to podpunkt a.
ODPOWIEDZ