Baza samochodowa pewnego przedsiębiorstwa obsługuje \(\displaystyle{ 7}\) zakładów. W każdej godzinie każdy zakład potrzebuje samochodu z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 1/2}\), niezależnie od innych zakładów. Ile powinno być samochodów w bazie, aby z prawdopodobieństwem większym niż \(\displaystyle{ 0,8}\) żaden zakład nie musiał czekać?
Nie rozumiem o co chodzi w tym zadaniu. Może mi ktoś pomóc i wytłumaczyć o co tu chodzi i jak to zrobić?
Baza samochodowa
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Baza samochodowa
Nie jestem pewny jak interpretować to "w każdej godzinie". Nie ma informacji przez ile czasu trwa ten proces i jeśli dany zakład pożyczy samochód, to kiedy go oddaje?
Gdyby jednak pominąć tę informację i założyć, że jest to jednorazowa sytuacja, to mamy zmienną losową \(\displaystyle{ X \sim Bern\left(7, \frac{1}{2}\right)}\). Zlicza ona, ile samochodów jest potrzebnych, i szukamy liczby samochodów \(\displaystyle{ k}\) takiej, że \(\displaystyle{ \mathbb{P}(X \le k) > 0.8}\).
Gdyby jednak pominąć tę informację i założyć, że jest to jednorazowa sytuacja, to mamy zmienną losową \(\displaystyle{ X \sim Bern\left(7, \frac{1}{2}\right)}\). Zlicza ona, ile samochodów jest potrzebnych, i szukamy liczby samochodów \(\displaystyle{ k}\) takiej, że \(\displaystyle{ \mathbb{P}(X \le k) > 0.8}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3396
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Baza samochodowa
No właśnie, tę samą zagwozdkę miałem z tymi godzinami.
Ale dobra zakładając, że jest tak jak piszesz dalej to tak:
\(\displaystyle{ P(X=0)= {7 \choose 0}( \frac{1}{2} )^7= \frac{1}{128} }\)
\(\displaystyle{ P(X=1)= {7 \choose 1}( \frac{1}{2} )^7= \frac{7}{128} }\)
\(\displaystyle{ P(X=2)= {7 \choose 2}( \frac{1}{2} )^7= \frac{21}{128} }\)
\(\displaystyle{ P(X=3)= {7 \choose 3}( \frac{1}{2} )^7= \frac{35}{128} }\)
\(\displaystyle{ P(X=4)= {7 \choose 4}( \frac{1}{2} )^7= \frac{35}{128} }\)
\(\displaystyle{ P(X=5)= {7 \choose 5}( \frac{1}{2} )^7= \frac{21}{128} }\)
i wnioski: \(\displaystyle{ P(X \le 4)= \frac{99}{128}<0,8 }\) i dalej
\(\displaystyle{ P(X \le 5)= \frac{120}{128}>0,8 }\)
Czyli ostatecznie ta baza powinna mieć co najmniej 5 samochodów. Zgadza się?
Ale dobra zakładając, że jest tak jak piszesz dalej to tak:
\(\displaystyle{ P(X=0)= {7 \choose 0}( \frac{1}{2} )^7= \frac{1}{128} }\)
\(\displaystyle{ P(X=1)= {7 \choose 1}( \frac{1}{2} )^7= \frac{7}{128} }\)
\(\displaystyle{ P(X=2)= {7 \choose 2}( \frac{1}{2} )^7= \frac{21}{128} }\)
\(\displaystyle{ P(X=3)= {7 \choose 3}( \frac{1}{2} )^7= \frac{35}{128} }\)
\(\displaystyle{ P(X=4)= {7 \choose 4}( \frac{1}{2} )^7= \frac{35}{128} }\)
\(\displaystyle{ P(X=5)= {7 \choose 5}( \frac{1}{2} )^7= \frac{21}{128} }\)
i wnioski: \(\displaystyle{ P(X \le 4)= \frac{99}{128}<0,8 }\) i dalej
\(\displaystyle{ P(X \le 5)= \frac{120}{128}>0,8 }\)
Czyli ostatecznie ta baza powinna mieć co najmniej 5 samochodów. Zgadza się?