prawdopodobieństwo losowania liczb

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

prawdopodobieństwo losowania liczb

Post autor: major37 »

Ze zbioru liczb \(\displaystyle{ \{1,2,3,4,5,6,7\}}\) losujemy trzy razy po jednej liczbie bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że iloczyn wylosowanych liczb jest podzielny przez \(\displaystyle{ 4}\).

Patrze na rozwiązanie i nie rozumiem toku myślenia. Omega jest łatwa, ale zdarzenia sprzyjające to już nie rozumiem. Wyjaśnienia jest takie. Jeśli jedna z wylosowanych liczb jest \(\displaystyle{ 4}\), to pozostałe dwie liczby mogą być dowolne (ale różne od siebie i od \(\displaystyle{ 4}\)). Obliczmy ile jest ciągów tej postaci: czwórka może stać na jednym z trzech miejsc, a pozostałe dwie liczby możemy wybrać na \(\displaystyle{ 6\cdot 5}\) sposobów. W sumie jest więc \(\displaystyle{ 3\cdot 30}\) zdarzeń tego typu. Dalej jest wyjaśnione co jeśli nie ma czwórki, ale ok, wróćmy do tej czwórki. Czemu jest \(\displaystyle{ 3\cdot 30}\) ? Przecież iloczyn liczb np. \(\displaystyle{ 4\cdot 3\cdot 5}\), to jest to samo co \(\displaystyle{ 3\cdot 4\cdot 5}\) i \(\displaystyle{ 5\cdot 4\cdot 3}\) i \(\displaystyle{ 5\cdot 3\cdot 4}\). O co tu chodzi ?
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2021, o 11:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ