Witam, takie zadanie z prawdopodobieństwa, chciałbym żeby ktoś zrobił, aby sprawdzić czy dobrze myślę:
Mamy 3 próby pewnego zdarzenia i na każdą prove jest 10% jakie jest prawdopodobieństwo, że w tych 3 próbach się uda. Jeżeli jedna próba zakończy się powodzeniem to już nie roivmt kolejnych prób.
Zadanie z prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 kwie 2021, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8596
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3357 razy
Re: Zadanie z prawdopodobieństwa
Dziwna ta treść.
Gdyby chodziło o coś takiego:
''Mamy 3 próby pewnego eksperymentu. Prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczym eksperymencie wynosi 10%. Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania sukcesu w tych 3 próbach. Ponadto, jeżeli jedna próba zakończy się powodzeniem to już nie robimy kolejnych prób.''
to: $$ P=0,1+(1-0,1)\cdot 0,1+(1-0,1)\cdot (1-0,1)\cdot 0,1 $$
Gdyby chodziło o coś takiego:
''Mamy 3 próby pewnego eksperymentu. Prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczym eksperymencie wynosi 10%. Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania sukcesu w tych 3 próbach. Ponadto, jeżeli jedna próba zakończy się powodzeniem to już nie robimy kolejnych prób.''
to: $$ P=0,1+(1-0,1)\cdot 0,1+(1-0,1)\cdot (1-0,1)\cdot 0,1 $$