Grupę \(\displaystyle{ n}\) dzieci ustawiono w sposób losowy w szereg. Oblicz prawdopodobieństwo
tego, że
1) Jacek stoi bezpośrednio przed Agatką, jeśli Agatka stoi bezpośrednio przed Dorotką;
2) Jacek stoi przed Agatką, jeśli Agatka stoi przed Dorotką;
3) Jacek stoi przed Agatką, jeśli wiemy, że Agatka nie stoi ostatnia
Proszę o sprawdzenie poniższego rozwiązania:
1) \(\displaystyle{ A}\)-zdarzenie, że J stoi bezpośrednio przed A, \(\displaystyle{ B}\)-zdarzenie, że A stoi bezpośrednio przed D
\(\displaystyle{ |A \cap B|=(n-2)!}\), natomiast \(\displaystyle{ |B|=(n-1)!}\), więc prawdopodobieństwo warunkowe \(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{(n-2)!}{(n-1)!}= \frac{1}{n-1} }\)
2) \(\displaystyle{ A}\)-zdarzenie, że J stoi przed A, \(\displaystyle{ B}\)-zdarzenie, że A stoi przed D.
\(\displaystyle{ |A \cap B|= {n \choose 3} \cdot (n-3)! }\), \(\displaystyle{ |B|= {n \choose 2}(n-2)! }\), zatem
\(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{{n \choose 3} \cdot (n-3)!}{{n \choose 2}(n-2)! }= \frac{1}{3} }\)
3) \(\displaystyle{ A}\)-zdarzenie, że J stoi przed A, \(\displaystyle{ B}\)-zdarzenie, że A stoi nieostatnia
\(\displaystyle{ |A \cap B|= {n-1 \choose 2}(n-2)! }\), \(\displaystyle{ |B|=(n-1)(n-1)!}\), zatem \(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{{n-1 \choose 2}(n-2)!}{(n-1)(n-1)!}= \frac{n-2}{2n-2} }\)
Czy tak jest dobrze?
Grupę dzieci ustawiono w szereg
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Grupę dzieci ustawiono w szereg
1) ok.
Bez liczenia, wyobraź sobie, że w kolejce stoi \(\displaystyle{ (n-1)}\) dzieci i Agatka stoi bezpośrednio przed Dorotką. Przychodzi Jacek, ma on \(\displaystyle{ n-1}\) opcji, gdzie może stanąć (normalnie miałby \(\displaystyle{ n}\), ale nie może wcisnąć się między Agatkę a Dorotkę) i tylko jedna z tych opcji jest dobra - bezpośrednio przed Agatką. Stąd \(\displaystyle{ \frac{1}{n-1}}\).
Jeszcze prościej, jeśli Agatka ma stać bezpośrednio przed Dorotką, można je traktować jak jedno dziecko. Wtedy mamy \(\displaystyle{ n-2}\) dzieci, przychodzi Jacek i wybiera jedno z \(\displaystyle{ n-1}\) miejsc.
2) ok.
Znowu bez liczenia, tym razem wyobraź sobie, że w kolejce stoi tylko Agatka i za nią Dorotka. Przychodzi Jacek i wybiera jedną z \(\displaystyle{ 3}\) opcji - przed Agatką, między dziewczynkami, za Dorotką. Potem przychodzi reszta dzieci i stają jakkolwiek, nie zmieniając kolejności wyróżnionej trójki. Stąd ta \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\).
3) Liczyłem przez zdarzenia przeciwne i wyszło to samo, więc chyba ok.
Bez liczenia, wyobraź sobie, że w kolejce stoi \(\displaystyle{ (n-1)}\) dzieci i Agatka stoi bezpośrednio przed Dorotką. Przychodzi Jacek, ma on \(\displaystyle{ n-1}\) opcji, gdzie może stanąć (normalnie miałby \(\displaystyle{ n}\), ale nie może wcisnąć się między Agatkę a Dorotkę) i tylko jedna z tych opcji jest dobra - bezpośrednio przed Agatką. Stąd \(\displaystyle{ \frac{1}{n-1}}\).
Jeszcze prościej, jeśli Agatka ma stać bezpośrednio przed Dorotką, można je traktować jak jedno dziecko. Wtedy mamy \(\displaystyle{ n-2}\) dzieci, przychodzi Jacek i wybiera jedno z \(\displaystyle{ n-1}\) miejsc.
2) ok.
Znowu bez liczenia, tym razem wyobraź sobie, że w kolejce stoi tylko Agatka i za nią Dorotka. Przychodzi Jacek i wybiera jedną z \(\displaystyle{ 3}\) opcji - przed Agatką, między dziewczynkami, za Dorotką. Potem przychodzi reszta dzieci i stają jakkolwiek, nie zmieniając kolejności wyróżnionej trójki. Stąd ta \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\).
3) Liczyłem przez zdarzenia przeciwne i wyszło to samo, więc chyba ok.