Zdarzenia A i B

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
szymon+++
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 mar 2021, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Zdarzenia A i B

Post autor: szymon+++ »

Zdarzenia \(\displaystyle{ A,B \subseteq \Omega}\) są jednakowo prawdopodobne, zajście przynajmniej jednego z nich jest zdarzeniem pewnym, a \(\displaystyle{ P(A| B)=\frac23}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(A \setminus B)}\).

Interesuje mnie tylko interpretacja pierwszego zdania. Skoro zdarzenia są jednakowo prawdopodobne to znaczy, że mogą mieć prawdopodobieństwo równe \(\displaystyle{ P(A)=P(B)= \frac12}\) lub \(\displaystyle{ \frac34}\) itd. przy czym dalej jest napisane że zajście przynajmniej jednego z nich jest zdarzeniem pewnym czyli ze albo \(\displaystyle{ A}\) albo \(\displaystyle{ B}\) albo i \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) sa zdarzeniami pewnymi? to mi sie nie łączy z tym co napisałem wcześniej. Dowiedziałem się tylko że ten zapis oznacza że \(\displaystyle{ P(A\cup B)=1}\). Bardzo prosze o pomoc, jakieś szczegółowe rozpisanie mi tego ponieważ siedzę nad tym już bardzo długo i nie moge zrozumiec
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2021, o 22:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Zdarzenia A i B

Post autor: Jan Kraszewski »

Używaj \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a, bo inaczej posty trafią do Kosza.
szymon+++ pisze: 8 kwie 2021, o 21:58Dowiedziałem się tylko że ten zapis oznacza że \(\displaystyle{ P(A\cup B)=1}\). Bardzo prosze o pomoc, jakieś szczegółowe rozpisanie mi tego ponieważ siedzę nad tym już bardzo długo i nie moge zrozumiec.
Ale jakiego rozpisania oczekujesz? Informacja "zajście przynajmniej jednego z nich jest zdarzeniem pewnym" jest tożsama z informacją, że zdarzeniem pewnym jest zdarzenie \(\displaystyle{ A\cup B.}\)

JK
szymon+++
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 mar 2021, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Re: Zdarzenia A i B

Post autor: szymon+++ »

Chodzi mi o to że jeżeli w tym zadaniu \(\displaystyle{ P(A)=P(B)=\frac34}\) to to chyba nie jest tozsame z informacja ze jedno z nich jest zdarzeniem pewnym skoro zdarzenie pewne to takie ktore zawiera całą omegę. A druga kwestia to właśnie dlaczego suma \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) jest tozsama z " zajscie przynajmniej jednego z nich jest zdarzeniem pewnym " .Mam juz straszny mętlik w głowie
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2021, o 22:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Zdarzenia A i B

Post autor: Jan Kraszewski »

szymon+++ pisze: 8 kwie 2021, o 22:28 Chodzi mi o to że jeżeli w tym zadaniu \(\displaystyle{ P(A)=P(B)=\frac34}\) to to chyba nie jest tozsame z informacja ze jedno z nich jest zdarzeniem pewnym skoro zdarzenie pewne to takie ktore zawiera całą omegę.
Nie jest. No i co z tego? Poza tym wiesz tylko, że \(\displaystyle{ P(A)=P(B)}\), nie możesz przyjmować żadnych konkretnych wartości liczbowych.
szymon+++ pisze: 8 kwie 2021, o 22:28 A druga kwestia to właśnie dlaczego suma \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) jest tozsama z " zajscie przynajmniej jednego z nich jest zdarzeniem pewnym ".
Ponieważ informacja "zajdzie przynajmniej jedno ze zdarzeń \(\displaystyle{ A,B}\)" oznacza dokładnie "zajdzie zdarzenie \(\displaystyle{ A}\) lub zajdzie zdarzenie \(\displaystyle{ B}\)".

JK
szymon+++
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 mar 2021, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Re: Zdarzenia A i B

Post autor: szymon+++ »

Okey wszystko jasne tylko przechodząc do obliczen w tym zadaniu to \(\displaystyle{ P(A)=P(B)=\frac34}\). a mając podane w zadaniu że jedno z nich jest zdarzeniem pewnym to albo \(\displaystyle{ P(A)}\) albo \(\displaystyle{ P(B)}\) powinno być równe \(\displaystyle{ 1}\) z tego co mi wiadomo a nie jest -w tym moje wątpliwości.
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2021, o 23:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Zdarzenia A i B

Post autor: Jan Kraszewski »

Twoje posty są coraz bliżej Kosza.
szymon+++ pisze: 8 kwie 2021, o 22:59 a mając podane w zadaniu że jedno z nich jest zdarzeniem pewnym
Nic takiego nie jest w zadaniu podane.

JK
szymon+++
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 mar 2021, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Re: Zdarzenia A i B

Post autor: szymon+++ »

Dlaczego bliżej kosza po prostu mam problem i być może źle to matematycznie interpretuje. Będąc precyzyjnym to mając podane w zadaniu, że zajście przynajmniej jednego z nich jest zdarzeniem pewnym no to tak jak napisałem \(\displaystyle{ P(A)}\) lub \(\displaystyle{ P(B)}\) powinno być rowne \(\displaystyle{ 1}\) (tak to interpretuje), natomiast z obliczen wynika ze wyszło te \(\displaystyle{ \frac34}\) . I tylko chodzi mi o to czemu tak jest i co zle interpretuje. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2021, o 23:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Zdarzenia A i B

Post autor: Jan Kraszewski »

szymon+++ pisze: 8 kwie 2021, o 23:17 Dlaczego bliżej kosza
Bo cały czas łamiesz Regulamin, który wymaga zapisywania wszystkich wyrażeń matematycznych w \(\displaystyle{ \LaTeX}\)u. Póki co ja poprawiam Twoje posty, ale w końcu przestanę poprawiać i zacznę wyrzucać.
szymon+++ pisze: 8 kwie 2021, o 23:17Będąc precyzyjnym to mając podane w zadaniu, że zajście przynajmniej jednego z nich jest zdarzeniem pewnym no to tak jak napisałem \(\displaystyle{ P(A)}\) lub \(\displaystyle{ P(B)}\) powinno być rowne \(\displaystyle{ 1}\) (tak to interpretuje),
I tu popełniasz błąd. Mylisz informację "zajście zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) jest pewne lub zajście zdarzenia \(\displaystyle{ B}\) jest pewne" (Twoja interpretacja) z "zajście zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) lub zdarzenia \(\displaystyle{ B}\) jest pewne" (treść zadania).

Pomyśl sobie, że losujesz jedną liczbę od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 10}\) i masz zdarzenia:
\(\displaystyle{ A}\) - wylosowano liczbę parzystą
\(\displaystyle{ B}\) - wylosowano liczbę nieparzystą.
Teraz popatrz na treść Twojego zadania: czy prawdą jest, że "zajście przynajmniej jednego z nich [czyli jednego ze zdarzeń \(\displaystyle{ A,B}\)] jest zdarzeniem pewnym"?

JK
szymon+++
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 mar 2021, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Re: Zdarzenia A i B

Post autor: szymon+++ »

No dokładnie zajście przynajmniej jednego z nich jest zdarzeniem pewnym. Osobiście nie widze różnicy miedzy tymi dwoma zdaniami, sens wgl mnie jest taki sam. Ale juz mniej wiecej rozumiem o co chodzi. Dziekuje i przepraszam za ten Regulamin
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Zdarzenia A i B

Post autor: Jan Kraszewski »

szymon+++ pisze: 8 kwie 2021, o 23:55Osobiście nie widze różnicy miedzy tymi dwoma zdaniami, sens wgl mnie jest taki sam.
Trochę poćwiczysz i zaczniesz widzieć... :)

JK
ODPOWIEDZ