Z urny zawierającej kule o numerach \(\displaystyle{ 1, 2, . . . , n}\) losujemy \(\displaystyle{ k}\) razy po jednej kuli. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że numery wylosowanych kul zapisane w kolejności
losowania tworzą ciąg rosnący, jeśli po każdym losowaniu kula:
i) zostaje zwrócona do urny,
ii) nie zostaje zwrócona do urny.
Proszę o sprawdzenie poniższego rozwiązania:
W przypadku i) skoro ciąg kul ma być rosnący to w wylosowanych numerach nie można już zmieniać kolejności, a zatem moc zbioru zdarzeń sprzyjających to będzie \(\displaystyle{ |A|= {n \choose k} }\).
Moc zbioru wszystkich zdarzeń to będzie dowolny ciąg \(\displaystyle{ k}\)-elementowy ze zbioru \(\displaystyle{ n}\)-elementowego czyli \(\displaystyle{ |\Omega|=n^k}\). Czyli prawdopodobieństwo to:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {n \choose k} }{n^k} }\).
W przypadku ii) zbiór zdarzeń sprzyjających się nie zmieni, zatem \(\displaystyle{ |A|= {n \choose k} }\). Zmieni się natomiast zbiór wszystkich zdarzeń, tym razem losujemy bez zwrotu zatem \(\displaystyle{ |\Omega|=n \cdot (n-1) \cdot (n-2) \cdot ... \cdot (n-k+1)}\). Czyli \(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {n \choose k} }{n \cdot (n-1) \cdot (n-2) \cdot ... \cdot (n-k+1)}=}\)
\(\displaystyle{ = \frac{n!}{n \cdot (n-1) \cdot (n-2) \cdot ... \cdot (n-k+1) \cdot (n-k)!k!}= \frac{1}{k!} }\).
Czy tak jest dobrze? Może ktoś to potwierdzić?
W urnie siedzą kule
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: W urnie siedzą kule
Tak, jest dobrze.
Co do punktu b), można na to popatrzeć trochę inaczej. Zauważ, że nie ma znaczenia jakie liczby wylosujemy, jedyne co się liczy, to aby były w porządku rosnącym. Więc to zadanie sprowadza się do pytania o prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ k}\) różnych liczb tworzy rosnący ciąg. To wiadomo, wszystkich ustawień jest \(\displaystyle{ k!}\) i tylko jedno ustawienie daje ciąg rosnący, czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{k!}}\).
Co do punktu b), można na to popatrzeć trochę inaczej. Zauważ, że nie ma znaczenia jakie liczby wylosujemy, jedyne co się liczy, to aby były w porządku rosnącym. Więc to zadanie sprowadza się do pytania o prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ k}\) różnych liczb tworzy rosnący ciąg. To wiadomo, wszystkich ustawień jest \(\displaystyle{ k!}\) i tylko jedno ustawienie daje ciąg rosnący, czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{k!}}\).