Załóżmy, że równanie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 975 razy
Pomógł: 3 razy

Załóżmy, że równanie

Post autor: max123321 »

Załóżmy, że równanie \(\displaystyle{ \lambda^2 = A\lambda + B}\) ma podwójny pierwiastek \(\displaystyle{ \lambda_1}\). Wykazać, że rozwiązaniem rekurencji liniowej \(\displaystyle{ a_{n+2} = Aa_{n+1} + Ba_n, n = 1, 2, . . .}\) jest ciąg postaci
\(\displaystyle{ a_n = \lambda_1^n (c_1n + c_2).}\)

Jak to zrobić? Ogólnie to podawano mi coś takiego jako pewnik, ale jak to udowodnić? Może mi ktoś pomóc?
ODPOWIEDZ