Niech \(\displaystyle{ \left( \Omega, \FFF, \PP \right) }\) będzie przestrzenią probabilistyczną. Udowodnić, że dla dowolnej funkcji \(\displaystyle{ X \quad :\Omega \rightarrow \RR}\) następujące warunki są równoważne.
\(\displaystyle{ \left( 1\right) \quad \left\{ \omega \in \Omega \quad : X\left( \omega\right) >a \right\} \in \FFF }\) dla każdego \(\displaystyle{ a \in \RR}\)
\(\displaystyle{ \left( 2\right) \quad \left\{ \omega \in \Omega \quad : X\left( \omega\right) \ge a \right\} \in \FFF }\) dla każdego \(\displaystyle{ a \in \RR}\)
Dowód przestrzeń probabilistyczna
-
- Użytkownik
- Posty: 264
- Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 70 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Dowód przestrzeń probabilistyczna
Zauważmy, że \(\displaystyle{ \mathcal{F} }\) jest \(\displaystyle{ \sigma }\) -ciałem, więc jest klasą zamkniętą na przeliczalne działania mnogościowe.
Równoważność \(\displaystyle{ (1) \Leftrightarrow (2) }\) wynika z zapisu powyższych zbiorów w postaci sumy i iloczynu zbiorów.
Równoważność \(\displaystyle{ (1) \Leftrightarrow (2) }\) wynika z zapisu powyższych zbiorów w postaci sumy i iloczynu zbiorów.