Schemat Bernoulliego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Schemat Bernoulliego

Post autor: 41421356 »

Średnio aż dwa na dziesięć kupionych jaj nie nadaje się na pisankę.
a.) Ile trzeba kupić jaj, aby z prawdopodobieństwem co najmniej \(\displaystyle{ 0,9}\) zapewnić zrobienie \(\displaystyle{ 50}\) pisanek?
b.) Jakie jest prawdopodobieństwo, że kupując \(\displaystyle{ 60}\) jaj, wystarczy ich na mniej niż \(\displaystyle{ 45}\) pisanek?

Na początku moje pytanie do pierwszego podpunktu. Czy można to zapisać w sposób następujący:

\(\displaystyle{ \binom{n}{50}\left(\frac{4}{5}\right)^{50}\left(\frac{1}{5}\right)^{n-50}\geq 0,9}\)

?
ODPOWIEDZ