Losowanie kul

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
inusia146
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 23 lis 2014, o 16:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 90 razy

Losowanie kul

Post autor: inusia146 »

W urnie jest 6 kul białych i pewna liczba kul czarnych. Losujemy kolejno dwa razy bez zwracania po jednej kuli. Prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych jest większe od \(\displaystyle{ \frac{1}{3} }\). Kul jakiego koloru jest więcej w urnie?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Losowanie kul

Post autor: kerajs »

c- liczba kul czarnych
\(\displaystyle{ \frac{6}{6+c} \cdot \frac{5}{5+c} > \frac{1}{3}\\
90>(6+c)(5+c) \\
c<4}\)
ODPOWIEDZ