odchylenie standardowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
saymyname200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 3 lis 2018, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

odchylenie standardowe

Post autor: saymyname200 »

40 uczniów przeszło test, prawdopodobieństwo zdania testu dla każdego ucznia wynosi odpowiednio \(\displaystyle{ p_{1},p_{2},...,p_{40}}\). Ilu średnio uczniów zdało? Jeżeli założymy, że wyniki są niezależne, to ile wyniesie odchylenie standardowe od średniej liczby uczniów, którzy zdali?

Czy dobrze rozumuje, aby policzyć to w taki sposób:

//ilu średnio zdało to czyli chodzi o wartość oczekiwaną, tak?
\(\displaystyle{ EX=1\cdot p_{1}+2\cdot p_{2}+...+40\cdot p_{40}}\)

odchylenie standardowe: \(\displaystyle{ \sqrt{D^{2}(p_{1}+p_{2}+...+p_{40})}=\sqrt{D^{2}(p_{1})+D^{2}(p_{2})+...+D^{2}(p_{40})}}\)
//da się to jakoś bardziej jeszcze rozwinąć?
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2020, o 09:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: odchylenie standardowe

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ D^2(X) = E(X^2) - [E(X)]^2 }\)

\(\displaystyle{ D(X) = \sqrt{D^2(X)}. }\)
ODPOWIEDZ