Prawdopodobieństwo ze wzoru Bayesa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Prawdopodobieństwo ze wzoru Bayesa

Post autor: 41421356 »

W magazynie znajdują się żarówki wyprodukowane przez dwa zakłady \(\displaystyle{ Z_1}\) i \(\displaystyle{ Z_2}\). Żarówki wyprodukowane przez zakład \(\displaystyle{ Z_1}\) stanowią \(\displaystyle{ 20\%}\) zawartości magazynu. Wiadomo, że w żarówkach produkowanych przez zakład \(\displaystyle{ Z_1}\) znajduje się \(\displaystyle{ 5\%}\) wadliwych żarówek, natomiast w żarówkach produkowanych przez zakład \(\displaystyle{ Z_2}\) jest \(\displaystyle{ 10\%}\) wadliwych żarówek. Wybrano losowo jedną żarówkę z magazynu, która okazała się wadliwa. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrana żarówka pochodzi z zakładu \(\displaystyle{ Z_1}\)?

Czy tutaj prawidłową odpowiedzią będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Prawdopodobieństwo ze wzoru Bayesa

Post autor: JHN »

41421356 pisze: 29 cze 2020, o 11:52 Czy tutaj prawidłową odpowiedzią będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)?
Nie,
\(\displaystyle{ p(Z_1|W)=\frac{{1\over5}\cdot{1\over20}}{{1\over5}\cdot{1\over20}+{4\over5}\cdot{1\over10}}={1\over9}}\)

Pozdrawiam
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Prawdopodobieństwo ze wzoru Bayesa

Post autor: 41421356 »

Dziękuję, miałem błąd rachunkowy. Już wszystko jasne.
ODPOWIEDZ