1.
Z talii 52 kart losujemy jednocześnie pięć kart. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród nich są dwa króle, jeśli wiadomo, że:
a) wśród nich są dwie damy
b) wśród nich nie ma króla kier.
lowowanie kart p. warunkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 6 paź 2007, o 20:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Pomógł: 56 razy
lowowanie kart p. warunkowe
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{4 \choose 2}{4 \choose 2}{44 \choose 1}}{{4 \choose 2}{48 \choose 3}}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{{3 \choose 2}{48 \choose 3}}{{51 \choose 5}}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{{3 \choose 2}{48 \choose 3}}{{51 \choose 5}}}\)