Rzucamy niezaleznie symetryczną monetą. Jeśli wypadnie orzeł otrzymujemy \(\displaystyle{ 1}\) punkt,
jesli reszka \(\displaystyle{ 2}\) punkty. Początkowo mamy \(\displaystyle{ 0}\) punktów. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że w któryms momencie uzyskamy dokładnie \(\displaystyle{ n}\) punktów (dla \(\displaystyle{ n \ge 9}\))?
Rzut symetryczną monetą
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Rzut symetryczną monetą
Dla parzystego n:
\(\displaystyle{ P= \sum_{i=0}^{ \frac{n}{2} } {n -2i \choose i} \left( \frac{1}{2} \right)^i \left( \frac{1}{2} \right)^{n-2i}}\)
Dla nieparzystego n:
\(\displaystyle{ P= \sum_{i=0}^{ \frac{n-1}{2} } {n -2i \choose i} \left( \frac{1}{2} \right)^i \left( \frac{1}{2} \right)^{n-2i}}\)
Każdy składnik sumy zawiera wybór \(\displaystyle{ i}\) numerów rzutów w których wypadnie reszka, prawdopodobieństwo wylosowania \(\displaystyle{ i}\) reszek oraz \(\displaystyle{ n-2i}\) orłów.
Pewnie można to uprościć.
\(\displaystyle{ P= \sum_{i=0}^{ \frac{n}{2} } {n -2i \choose i} \left( \frac{1}{2} \right)^i \left( \frac{1}{2} \right)^{n-2i}}\)
Dla nieparzystego n:
\(\displaystyle{ P= \sum_{i=0}^{ \frac{n-1}{2} } {n -2i \choose i} \left( \frac{1}{2} \right)^i \left( \frac{1}{2} \right)^{n-2i}}\)
Każdy składnik sumy zawiera wybór \(\displaystyle{ i}\) numerów rzutów w których wypadnie reszka, prawdopodobieństwo wylosowania \(\displaystyle{ i}\) reszek oraz \(\displaystyle{ n-2i}\) orłów.
Pewnie można to uprościć.
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- wiek: 18
- Podziękował: 9 razy
Re: Rzut symetryczną monetą
Odpowiedź powinna być taka :
\(\displaystyle{ P= \frac{2}{3}+ \frac{1}{3}(- \frac{1}{2}) ^{n} }\)
\(\displaystyle{ P= \frac{2}{3}+ \frac{1}{3}(- \frac{1}{2}) ^{n} }\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Rzut symetryczną monetą
A skąd wiesz że nie jest? Sprawdziłaś kilka pierwszych n?
Ponadto napisałem:
Ponadto napisałem:
inaczej: