Przekładanie kul
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- wiek: 18
- Podziękował: 9 razy
Przekładanie kul
Na początku doświadczenia w urnie I znajdują się \(\displaystyle{ 3}\) kule czarne, zaś w urnie II - \(\displaystyle{ 4 }\) kule białe. Losujemy po jednej kuli z każdej urny - po czym kulę wylosowaną z urny I wrzucamy do urny II, a tę wylosowaną z urny II wrzucamy do urny I. Czynność tę powtarzamy wielokrotnie. Granica (przy \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty }\)) prawdopodobieństwa, iż obie kule wylosowane w \(\displaystyle{ n}\)-tym kroku są jednakowego koloru, wynosi ?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Przekładanie kul
Pewnie (?) przy tak wielu przełożeniach każdy z układów jest jednakowo prawdopodobny. A wtedy:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{4} \left[ \left( \frac{3}{3} \cdot \frac{0}{4} + \frac{0}{3} \cdot \frac{4}{4} \right) +
\left( \frac{2}{3} \cdot \frac{1}{4} + \frac{1}{3} \cdot \frac{3}{4} \right) +
\left( \frac{1}{3} \cdot \frac{2}{4} + \frac{2}{3} \cdot \frac{2}{4} \right) +
\left( \frac{0}{3} \cdot \frac{3}{4} + \frac{3}{3} \cdot \frac{1}{4} \right)
\right] =...}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{4} \left[ \left( \frac{3}{3} \cdot \frac{0}{4} + \frac{0}{3} \cdot \frac{4}{4} \right) +
\left( \frac{2}{3} \cdot \frac{1}{4} + \frac{1}{3} \cdot \frac{3}{4} \right) +
\left( \frac{1}{3} \cdot \frac{2}{4} + \frac{2}{3} \cdot \frac{2}{4} \right) +
\left( \frac{0}{3} \cdot \frac{3}{4} + \frac{3}{3} \cdot \frac{1}{4} \right)
\right] =...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Przekładanie kul
Ta granica chyba nie istnieje. Mamy skończony zbiór wartości prawdopodobieństw, więc żeby granica istniała, to ten ciąg musiałby być stały od pewnego miejsca. A pewnie nie ma takiego układu kul, który po zmianie dawałby takie samo prawdopodobieństwo