Macierz kowariancji

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Macierz kowariancji

Post autor: Iza8723 »

Wektor (X,Y) ma dwuwymiarowy rozkład normalny \(\displaystyle{ N=(m, \sum_{}^{}) }\) ze średnią \(\displaystyle{ m=(0,0.5)}\) i macierzą kowariancji
\(\displaystyle{
\mathbf{ \sum_{}^{} } =
\left( \begin{array}{ccc}
1 & 1\\
1 & 4 \\

\end{array} \right)
}\)

Zdefiniujemy zmienne losowe \(\displaystyle{ U=e ^{x} }\) oraz \(\displaystyle{ V=e^ {y} }\), Ile wynosi \(\displaystyle{ Cov(U,V)}\) ?
Potrafi ktoś zrobic to zadanie? Albo podpowiedzieć jak zacząć ?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Macierz kowariancji

Post autor: janusz47 »

Z wartości oczekiwanej i postaci macierzy kowariancji wynika, że zmienne losowe \(\displaystyle{ X , Y }\) mają rozkłady normalne odpowiednio \(\displaystyle{ \mathcal{N}_{X} = (0, \ \ 1), \ \ N_{Y} = ( 0,5, \ \ 4). }\)

Jeśli zmienna losowa \(\displaystyle{ X }\) ma rozkład \(\displaystyle{ N_{X} = (0, 1), }\) to można wykazać, że zmienna losowa \(\displaystyle{ U = e^{X} }\) ma rozkład logarytmiczno -normalny o funkcji gęstości \(\displaystyle{ f_{U}(u) = \frac{1}{\sqrt{2\pi}} \frac{1}{u} e^{-\frac{1}{2}\ln^2(u)}. }\)

Jeśli zmienna losowa \(\displaystyle{ Y }\) ma rozkład \(\displaystyle{ N_{Y} = (0,5, \ \ 4 ), }\) to można wykazać, że zmienna losowa \(\displaystyle{ V = e^{Y} }\) ma rozkład logarytmiczno -normalny o funkcji gęstości \(\displaystyle{ f_{V}(v) = \frac{1}{2\sqrt{2\pi}} \frac{1}{v} e^{-\frac{1}{8}(\ln(v) - 0,5)^2}. }\)

Zakładamy, że zmienne losowe \(\displaystyle{ U, \ \ V }\) są niezależne, więc gęstość łączna wektora losowego \(\displaystyle{ (U, V) }\) jest równa

\(\displaystyle{ f_{(U,V)}(u,v) = f_{U}(u)\cdot f_{V}(v) = \frac{1}{4\pi}\cdot \frac{1}{u\cdot v}e ^{-\frac{1}{2}\ln^2(u)} \cdot e^{- \frac{1}{8}\left(\ln(v) -\frac{1}{2}\right)^2}. }\)

Na podstawie definicji kowariancji dwuwymiarowej zmiennej losowej ciągłej

\(\displaystyle{ cov(U,V) = \int_{0}^{\infty}\int_{0}^{\infty}(u - 0)(v- 0,5) f_{(U,V)}(u,v) du dv = \int_{0}^{\infty}\int_{0}^{\infty} u( v-0,5)\frac{1}{4\pi}\cdot \frac{1}{u\cdot v}e ^{-\frac{1}{2}\ln^2(u)} \cdot e^{- \frac{1}{8}\left(\ln(v) -\frac{1}{2}\right)^2} du dv. }\)

\(\displaystyle{ cov(U,V) = \frac{1}{4 \pi} \int_{0}^{\infty}\int_{0}^{\infty} e^{-\frac{1}{2}\ln^2(u)}\cdot e^{-\frac{1}{8}\left(\ln(v)- \frac{1}{2}\right)^2}du dv - \frac{1}{8\pi} \int_{0}^{\infty} \int_{0}^{\infty}\frac{1}{v} e^{-\frac{1}{2}\ln^2(u)}\cdot e^{-\frac{1}{8}\left(\ln(v)-\frac{1}{2}\right)^2}du dv. }\)

Pozostało nam obliczyć metodą podstawień różnicę tych dwóch całek podwójnych.

Można sprawdzić, że \(\displaystyle{ cov(U,V) = e^3 - \frac{1}{2}\sqrt{e}. }\)
ODPOWIEDZ