Czas trwania rozmowy telefonicznej podlega rozkładowi wykładniczemu z parametrem lamba. Średni czas trwania rozmowy wynosi 6min. Ile wynosi parametr lamba tego rozkładu. Jakie jest odchylenie standardowe tej zmiennej losowej? Jak zmieni się odchylenie standardowe, jeżeli średni czas trwania rozmowy będzie dwukrotnie dłuższy
Mógłby ktoś rozwiązać? Nie wiem jak to zrobić a mam mało czasu na skończenie.
Czas trwania rozmowy telefonicznej podlega rozkładowi wykładniczemu z parametrem lamba.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Czas trwania rozmowy telefonicznej podlega rozkładowi wykładniczemu z parametrem lamba.
\(\displaystyle{ X \sim \lambda e^{-\lambda t}, \ \ t\geq 0, \ \ \lambda>0.}\)
\(\displaystyle{ E(X) = \lambda = \overline{t} = 6 min.}\)
\(\displaystyle{ D^2(X) = \lambda = \overline{t}. }\)
\(\displaystyle{ D(X) = \sqrt{D^2(X)} = \sqrt{\lambda}= \sqrt{\overline{t}}. }\)
\(\displaystyle{ D_{\overline{t}}(X) = \sqrt{6} min.}\)
\(\displaystyle{ D_{2\overline{t}}(X) = \sqrt{12} min. }\)
\(\displaystyle{ \frac{D_{2\overline{t}}(X)}{D_{\overline{t}}(X)} = \frac{\sqrt{12}}{\sqrt{6}} = \sqrt{\frac{12}{6}} = \sqrt{2}. }\)
Jeśli średni czas rozmowy zwiększy się dwukrotnie, to odchylenie standardowe średniego czasu rozmowy zwiększy się \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) razy.
\(\displaystyle{ E(X) = \lambda = \overline{t} = 6 min.}\)
\(\displaystyle{ D^2(X) = \lambda = \overline{t}. }\)
\(\displaystyle{ D(X) = \sqrt{D^2(X)} = \sqrt{\lambda}= \sqrt{\overline{t}}. }\)
\(\displaystyle{ D_{\overline{t}}(X) = \sqrt{6} min.}\)
\(\displaystyle{ D_{2\overline{t}}(X) = \sqrt{12} min. }\)
\(\displaystyle{ \frac{D_{2\overline{t}}(X)}{D_{\overline{t}}(X)} = \frac{\sqrt{12}}{\sqrt{6}} = \sqrt{\frac{12}{6}} = \sqrt{2}. }\)
Jeśli średni czas rozmowy zwiększy się dwukrotnie, to odchylenie standardowe średniego czasu rozmowy zwiększy się \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 2 cze 2019, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 13 razy
Re: Czas trwania rozmowy telefonicznej podlega rozkładowi wykładniczemu z parametrem lamba.
Czy \(\displaystyle{ \lambda}\) nie powinna być\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)?janusz47 pisze: ↑24 lip 2020, o 21:30 \(\displaystyle{ X \sim \lambda e^{-\lambda t}, \ \ t\geq 0, \ \ \lambda>0.}\)
\(\displaystyle{ E(X) = \lambda = \overline{t} = 6 min.}\)
\(\displaystyle{ D^2(X) = \lambda = \overline{t}. }\)
\(\displaystyle{ D(X) = \sqrt{D^2(X)} = \sqrt{\lambda}= \sqrt{\overline{t}}. }\)
\(\displaystyle{ D_{\overline{t}}(X) = \sqrt{6} min.}\)
\(\displaystyle{ D_{2\overline{t}}(X) = \sqrt{12} min. }\)
\(\displaystyle{ \frac{D_{2\overline{t}}(X)}{D_{\overline{t}}(X)} = \frac{\sqrt{12}}{\sqrt{6}} = \sqrt{\frac{12}{6}} = \sqrt{2}. }\)
Jeśli średni czas rozmowy zwiększy się dwukrotnie, to odchylenie standardowe średniego czasu rozmowy zwiększy się \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) razy.
Wzór z wikipedii
\(\displaystyle{ E(X)=\frac{1}{\lambda}}\)
\(\displaystyle{ 6=\frac{1}{\lambda}}\)
\(\displaystyle{ {\lambda}=\frac{1}{6}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Czas trwania rozmowy telefonicznej podlega rozkładowi wykładniczemu z parametrem lamba.
\(\displaystyle{ E(X) = \frac{1}{\lambda} }\)
\(\displaystyle{ \lambda = \frac{1}{6} h = 10 \ \min. }\)
Przepraszam za pomyłkę.
\(\displaystyle{ \lambda = \frac{1}{6} h = 10 \ \min. }\)
Przepraszam za pomyłkę.