zmienna losowa o rozkładzie ciągłym

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
antekrza77
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 cze 2020, o 08:51
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

zmienna losowa o rozkładzie ciągłym

Post autor: antekrza77 »

Funkcja
\(\displaystyle{
f(x) =
\left\{\begin{matrix}
\frac{1}{2}x & dla & 0\leq x \leq2, \\
0& dla.pozostalych.x &
\end{matrix}\right.
}\)

jest gęstością pewnej zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) o rozkładzie ciągłym.

a) Wylicz \(\displaystyle{ EX, D^{2}X, }\)
b) Wylicz \(\displaystyle{ EY, D^{2}Y, }\) dla zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y = 2X +1}\)
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: zmienna losowa o rozkładzie ciągłym

Post autor: Tmkk »

W którym momencie się zacinasz?
ODPOWIEDZ