Proszę o pomoc z interpretacją zadania

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pamparampampam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2020, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22
Podziękował: 1 raz

Proszę o pomoc z interpretacją zadania

Post autor: pamparampampam »

Witam, mam problem z interpretacją zadania, nie wiem po prostu z której strony się za nie zabrać. Czy ktoś z Was mógłby pomóc mi je zacząć, wskazać jakiś wzór lub twierdzenie, które trzeba tu wykorzystać? Nie proszę o całe rozwiązanie, a tylko podpowiedź jak mam ruszyć.

Przypuśćmy, że \(\displaystyle{ P\{X \le a\} = F_{x}(a)}\) jest znane dla wszystkich \(\displaystyle{ a}\). Mamy \(\displaystyle{ Y = X^{3}}\). Ile wynosi \(\displaystyle{ P\{Y \le 27\}}\)?
Ostatnio zmieniony 4 cze 2020, o 16:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Proszę o pomoc z interpretacją zadania

Post autor: Janusz Tracz »

\(\displaystyle{ P\{Y \le 27\}=P\{X^3 \le 27\} = P\{X \le \sqrt[3]{27} \} = P\{X \le 3\}}\)
ODPOWIEDZ