Własności kowariancji

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Własności kowariancji

Post autor: Iza8723 »

Jak rozpisać, korzystając z własności kowariancji?
\(\displaystyle{ Cov(4Y-Z,X-Z)}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Własności kowariancji

Post autor: janusz47 »

Niech

\(\displaystyle{ U = 4Y - Z, \ \ V = X - Z \ \ (1) }\)

\(\displaystyle{ Cov[ 4Y - Z, X - Z) = Cov( U, V) = E[UV - E(U)]V - UE(V) + E(U)E(V)] = E(UV) - E[E(U)V] - E[U E(V)] }\) +

\(\displaystyle{ + E(E(U)(E(V)) = E(UV) - E(U)E(V) - E(V)E(U) + E(U)E(V) = E(UV) - E(U)E(V) \ \ (2) }\)

Proszę uwzględnić \(\displaystyle{ (1) }\) w \(\displaystyle{ (2) }\) i korzystając z własności wartości oczekiwanej uprościć zapis.
ODPOWIEDZ