Rozkład zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
piotrchuchla9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2020, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 2 razy

Rozkład zmiennej losowej

Post autor: piotrchuchla9 »

Dzień dobry, pomoże ktoś z zadaniem? Dziękuję za każdą pomoc

Zmienna losowa \(\displaystyle{ X }\) ma rozklad \(\displaystyle{ \mathcal{N}(8, 2)}\). Oblicz \(\displaystyle{ x \in\RR}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ P(X ≥ x) = 0,2}\) .
Ostatnio zmieniony 18 maja 2020, o 19:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Rozkład zmiennej losowej

Post autor: Premislav »

W zależności od tego, czy drugi parametr to wariancja, czy odchylenie standardowe, zmienna losowa \(\displaystyle{ Y=\frac{X-8}{\sqrt{2}}}\) (jeśli drugi parametr to wariancja) bądź \(\displaystyle{ Y=\frac{X-8}{2}}\) (jeśli drugi parametr to odchylenie standardowe) ma standardowy rozkład normalny. I można zerknąć do tablicy kwantyli rozkładu normalnego.
piotrchuchla9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2020, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 2 razy

Re: Rozkład zmiennej losowej

Post autor: piotrchuchla9 »

\(\displaystyle{ Y = \frac{X-8}{2} }\)

Jak dla tego odczytać wartość z tablicy? Rozumiałem kiedy dla Y miałem konkretną wartość, ale z X-em nie wiem jak to ugryźć.
ODPOWIEDZ