kule w pudełkach

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Pietras2001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 7 gru 2016, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

kule w pudełkach

Post autor: Pietras2001 »

\(\displaystyle{ 25}\) ponumerowanych kul wkładamy do \(\displaystyle{ 7}\) ponumerowanych szufladek. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że dokładnie \(\displaystyle{ 2}\) szufladki będą puste.

Widziałem rozwiązanie tego zadania korzystające z liczb Stirlinga. Niestety nie znam tego pojęcia. Czy da się to zrobić inaczej, albo co to są te liczby i jak je wykorzystywać?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: kule w pudełkach

Post autor: a4karo »

Wskazówki
Ustal sobie dwie szufladki, które mają być puste. Na ile sposobów możesz to zrobić?

Fakt, że kule są ponumerowane nie ma żadnego znaczenia.

Potem do każdego z pięciu pudełek wkładasz po jednej kuli, a pozostałych 20 wkładasz jakkolwiek do 5 pudełek (na ile sposobów możesz to zrobić?)

Ile jest wszystkich sposobów włożenia kul do wszystkich szuflad?
Pietras2001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 7 gru 2016, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: kule w pudełkach

Post autor: Pietras2001 »

puste pudełka wybieramy na \(\displaystyle{ {7 \choose 2} }\)
5 kul włożymy na \(\displaystyle{ 25\cdot 24\cdot 23\cdot 22\cdot 21}\)
pozostałe \(\displaystyle{ 20}\) na \(\displaystyle{ 5^{20} }\)

moc zbioru omega: \(\displaystyle{ 7^{25} }\)

O to chodziło?
Ostatnio zmieniony 16 maja 2020, o 14:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: kule w pudełkach

Post autor: a4karo »

Tak, tyle, że nie musisz liczyć na ile sposobów wkładasz te pojedyncze kule (bo ich numeracja jest nieistotna)
Pietras2001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 7 gru 2016, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: kule w pudełkach

Post autor: Pietras2001 »

Co to znaczy, że numeracja jest nieistotna? Nie musimy liczyć tego \(\displaystyle{ 25\cdot 24\cdot 23\cdot 22\cdot 21}\)?
Ostatnio zmieniony 16 maja 2020, o 16:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: kule w pudełkach

Post autor: kerajs »

Moim zdaniem numeracja jest istotna.

Wtedy liczba zdarzeń sprzyjających:
a) stosując liczby Stirlinga drugiego rodzaju :
\(\displaystyle{ {7 \choose 5} \cdot {25\brace 5} \cdot 5!}\)
b) stosując zasadę włączeń i wyłączeń :
\(\displaystyle{ {7 \choose 5} \left( 5^{25}- {5 \choose 4}4^{25}+{5 \choose 3}3^{25} -{5 \choose 2}2^{25}+{5 \choose 1}1^{25}\right) }\)
Ostatnio zmieniony 17 maja 2020, o 15:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: {n\brace m}.
Pietras2001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 7 gru 2016, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: kule w pudełkach

Post autor: Pietras2001 »

Czy mógłbyś wyjaśnić jak otrzymujesz te wyniki?
Szczególnie liczby Stirlinga są dla mnie interesujące, bo nigdy o nich nie słyszałem.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: kule w pudełkach

Post autor: kerajs »

a) :
\(\displaystyle{ {7 \choose 5} }\) to liczba zestawów zajętych ( pięciu) szufladek
\(\displaystyle{ {25\brace 5} }\) to liczba podziałów zbioru 25 elementowego na 5 niepustych i rozłącznych podzbiorów
\(\displaystyle{ 5!}\) przypisanie tym podzbiorom numerów szufladek.
b) :
\(\displaystyle{ {7 \choose 5} }\) to liczba zestawów zajętych ( pięciu) szufladek
\(\displaystyle{ \left( 5^{25}-...\right) }\) liczba rozmieszczeń 25 elementów w 5 szufladkach
\(\displaystyle{ \left( ….- {5 \choose 4}4^{25}+{5 \choose 3}3^{25} -{5 \choose 2}2^{25}+{5 \choose 1}1^{25}\right) }\) pozbycie się tych rozstawień w których elementy zajmują mniej niż 5 szufladek.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2020, o 15:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: {n\brace m}.
ODPOWIEDZ