Dowód - rozkład Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Bozydar12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 5 paź 2019, o 09:46
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 3 razy

Dowód - rozkład Poissona

Post autor: Bozydar12 »

Niech dowolne \(\displaystyle{ X_{i}}\) ma rozkład \(\displaystyle{ Po(λ_i)}\), oraz zmienne \(\displaystyle{ X_i}\) będą niezależne.
Udowodnić przez indukcję, iż : \(\displaystyle{ Y=X_1+X_2+X_3+...+X_n}\) ma rozkład \(\displaystyle{ Po( \sum_{i=1}^{n} λ_i) }\).
Chciałbym spytać o poprawność swojego dowodu.
\(\displaystyle{ T:Y=X_1+X_2+X_3+...+X_n}\) ma rozkład \(\displaystyle{ Po( \sum_{i=1}^{n} λ_i) }\)
1)W jednym z podpunktów udowodniłem, iż dla pewnego n=2 \(\displaystyle{ Y=X_1+X_2}\) ma rozkład \(\displaystyle{ Po(λ_1+λ_2)}\).(Pomijam pokazywanie, to na pewno mam dobrze)
2)Pokażę, że jeżeli \(\displaystyle{ Y=X_1+...+X_n}\) ma rozkład \(\displaystyle{ Po( \sum_{i=1}^{n} λ_i) }\), to \(\displaystyle{ Y'=X_1+...+X_n+X+_{n+1}}\) ma rozkład \(\displaystyle{ Po( \sum_{i=1}^{n+1} λ_i) }\).
Korzystam z warunku na rozkład Y, otrzymuję: \(\displaystyle{ Y'=Y+X_{n+1}}\). Stąd, wiedząc iż \(\displaystyle{ Y'}\) ma rozkład \(\displaystyle{ Po( \sum_{i=1}^{n} λ_i) }\), oraz \(\displaystyle{ X_{n+1}}\) ma rozkład \(\displaystyle{ Po(λ_i)}\), a także dla pewnych dwóch zmiennych niezależnych o pewnych parametrach \(\displaystyle{ λ_1,λ_2}\) jego rozkład ma parametr \(\displaystyle{ λ_1+λ_2}\) ( zgodnie z 1 warunkiem), to zmienna \(\displaystyle{ Y'}\) ma rozkład \(\displaystyle{ Po( \sum_{i=1}^{n+1} λ_i) }\). A stąd zgodnie z zasadami indukcji twierdzenie jest prawdziwe dla każdego \(\displaystyle{ n \ge 2}\).
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Dowód - rozkład Poissona

Post autor: Tmkk »

Tak, jest ok. Tutaj właśnie główną i jedyną trudnością, jest sprawdzenie dla dwóch zmiennych.
ODPOWIEDZ