Rozkład wykładniczy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Arek189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 mar 2020, o 17:09
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22
Podziękował: 9 razy

Rozkład wykładniczy

Post autor: Arek189 »

Witam,

Mam problem z pewnym zadaniem i nawet nie wiem jak zacząć proszę o pomoc a oto to zadanie

Zmienna losowa \(\displaystyle{ 𝑋}\) ma rozkład wykładniczy a jej wartość oczekiwana to \(\displaystyle{ 10}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(5 < 𝑋 < 15)}\).

Z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 10 maja 2020, o 13:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15685
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5219 razy

Re: Rozkład wykładniczy

Post autor: Premislav »

Hello.
\(\displaystyle{ \int_{5}^{15}\frac{1}{10}e^{-\frac{1}{10}x}\mbox{d}x =\frac{e-1}{e^{\frac{3}{2}}}}\)
Sonnhard.
Arek189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 mar 2020, o 17:09
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22
Podziękował: 9 razy

Re: Rozkład wykładniczy

Post autor: Arek189 »

Thanks
ODPOWIEDZ