Ilość prób

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Bozydar12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 5 paź 2019, o 09:46
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 3 razy

Ilość prób

Post autor: Bozydar12 »

Prawdopodobieństwo wypadnięcia orła wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2} }\). Ile razy trzeba powtórzyć próbę, aby szansa, że wypadł przynajmniej raz wynosiła \(\displaystyle{ \frac{95}{100}}\)?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Ilość prób

Post autor: Jan Kraszewski »

Popatrz na zdarzenie przeciwne.

JK
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Ilość prób

Post autor: Janusz Tracz »

Prawdopodobieństwo, że wypadnie co najmniej jeden raz jest równe \(\displaystyle{ 1-\text{P}(A)}\) gdzie \(\displaystyle{ A}\) to zdarzenie polegające na dostaniu wyłącznie reszek. Jeśli wykonany \(\displaystyle{ n}\) rzutów to \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{2^n} }\) zatem pytanie sprowadza się do rozwiązania nierówności \(\displaystyle{ 1-\frac{1}{2^n} \ge \frac{95}{100} }\)
Bozydar12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 5 paź 2019, o 09:46
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Ilość prób

Post autor: Bozydar12 »

Czyli faktycznie mnie przyćmiło, bardzo dziękuje
ODPOWIEDZ