Rozkład Levy'ego, algorytm kukułki

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Jureczek123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 17 lis 2019, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 6 razy

Rozkład Levy'ego, algorytm kukułki

Post autor: Jureczek123 »

W algorytmie kukułki, w pewnym momencie trzeba wyznaczyć pozycję używając wzoru: $$x_k(t+1) = x_k(t) + \alpha L(s, \lambda), $$ gdzie
$$L(s,\lambda)=\frac{\lambda\Gamma(\lambda)\sin(\pi\lambda/2)}{\pi}\frac{1}{s^{\lambda+1}}, \alpha \in \mathbb{R}$$
\(\displaystyle{ s}\) jest liczbą z rozkładu Levy'ego. Wzór na \(\displaystyle{ s}\)
$$s=\frac{U}{|V|^{1/\lambda}}, $$ gdzie \(\displaystyle{ U\sim N(0, 1), V\sim N(0, \sigma^2)}\) i $$\sigma^2=\left(\frac{\Gamma(1+\lambda)\cdot\sin(\pi\lambda/2)}{\lambda\Gamma((1+\lambda)/2)}\right)^{1/\lambda}.$$
Jak uporać się z liczbami zespolonymi tutaj? \(\displaystyle{ L(s,\lambda)}\) musi być liczbą rzeczywistą.

Przykład:
Niech \(\displaystyle{ \lambda=1.5, \alpha=0.01, U=-1.1162901164220411, V=0.972371725706869}\) więc \(\displaystyle{ s=-1.137336206259357}\) i wtedy \(\displaystyle{ L(s,\lambda)}\) jest zespolona. Coś pomijam/ źle interpretuje czy o co chodzi? Źródło poniżej.

Xin-She Yang, Nature-inspired optimization algorithms [2014] p. 123
ODPOWIEDZ