Prawdopodobieństwo geometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- wiek: 18
- Podziękował: 9 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
Z przedziału \(\displaystyle{ [0,1] }\) wybieramy losowo dwie liczby \(\displaystyle{ a,b }\). Jakie jest prawdopodobieństwo, że równanie \(\displaystyle{ ax+b=0 }\) ma dokładnie jeden pierwiastek rzeczywisty?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Prawdopodobieństwo geometryczne
0 pierwiastków występuje dla \(\displaystyle{ a=0 \wedge b \neq 0}\)
1 pierwiastek jest dla \(\displaystyle{ a \neq 0}\)
nieskończenie wiele jest dla \(\displaystyle{ a=0 \wedge b=0}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1^2}{1^2} =1}\)
1 pierwiastek jest dla \(\displaystyle{ a \neq 0}\)
nieskończenie wiele jest dla \(\displaystyle{ a=0 \wedge b=0}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1^2}{1^2} =1}\)