Rzut monetą aż do skutku

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 500 razy
Pomógł: 5 razy

Rzut monetą aż do skutku

Post autor: 41421356 »

Rzucamy symetryczną monetą tak długo, aż uzyskamy orła, ale nie więcej niż czternaście razy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wykonamy parzystą liczbę rzutów.

Czy prawidłowym wynikiem będzie tutaj:

\(\displaystyle{ \frac{5461}{16384}}\)

?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22235
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: Rzut monetą aż do skutku

Post autor: a4karo »

Po odpowiedzi trudno stwierdzić poprawność rozwiązania.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 500 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Rzut monetą aż do skutku

Post autor: 41421356 »

Rozpisałem to na drzewku i wyszła mi suma siedmiu wyrazów ciągu geometrycznego:

\(\displaystyle{ P(A)=\left(\frac{1}{2}\right)^2\frac{1-\left(\frac{1}{2}\right)^{14}}{1-\left(\frac{1}{2}\right)^2}}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8589
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3353 razy

Re: Rzut monetą aż do skutku

Post autor: kerajs »

41421356 pisze: 24 kwie 2020, o 04:47 Rozpisałem to na drzewku i wyszła mi suma siedmiu wyrazów ciągu geometrycznego:

\(\displaystyle{ P(A)=\left(\frac{1}{2}\right)^2\frac{1-\left(\frac{1}{2}\right)^{14}}{1-\left(\frac{1}{2}\right)^2}}\)
Bardzo ładnie.
41421356 pisze: 23 kwie 2020, o 23:34 Czy prawidłowym wynikiem będzie tutaj:

\(\displaystyle{ \frac{5461}{16384}}\)
Oczywiście, że tak.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 500 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Rzut monetą aż do skutku

Post autor: 41421356 »

Dziękuję za potwierdzenie 🙂
ODPOWIEDZ