Ryzyko inwestycji

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
math196
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 13 maja 2019, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 27 razy

Ryzyko inwestycji

Post autor: math196 »

Inwestor ma 400 akcji spółki X. Wariancja stopy zwrotu akcji społki X wynosi 1. Inwestor rozważa zakup akcji spółki Y, dla której wariancja stopy zwrotu wynosi 2,25. Kowariancja pomiędzy stopami zwrotu z obu akcji wynosi 0,53. Inwestor mierzy ryzyko inwestycji odchyleniem standardowym stopy zwrotu ze swojego portfela. Jak zmieni sie ryzyko inwestycji, jeśli inwestor sprzeda 100 akcji spółki X i kupi 100 akcji spółki Y?
ROZWIĄZANIE:
Z treści zadania wiemy, że
\(\displaystyle{ \sigma^{2}_{1}=1,\sigma^{2}_{2}=2,25}\)
Kowariancja pomiędzy stopami zwrotu
\(\displaystyle{ \sigma_{12}=0,53}\)

Portfel zawierający 400 akcji spółki X ma wariancję 1600 razy większą niż wariancja jednej akcji, czyli 1600 jednostek.

I mam tutaj takie pytanie ?
Tak konkretnie to mówimy tutaj o jakiej wariancji? W sensie jakiej zmiennej losowej?
Czy potrafił by ktoś odpowiedzieć na to pytanie ?
ODPOWIEDZ