Prawdopodobieństwo warunkowe ze zmiennymi losowymi

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
TorrhenMathMeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 14 gru 2017, o 11:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedliska
Podziękował: 19 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe ze zmiennymi losowymi

Post autor: TorrhenMathMeth »

Rzeczywiste zmienne losowe \(\displaystyle{ X}\), \(\displaystyle{ Y}\), \(\displaystyle{ Z}\) są niezależne, a ponadto każda z nich ma rozkład jednostajny na odcinku \(\displaystyle{ \left[ 0,1\right] }\).
Wyznaczyć wartość prawdopodobieństwa warunkowego

\(\displaystyle{ \mathbb{P}\left( X> \frac{1}{2} \ | \ Y \neq \min\left( X,Y,Z\right) \right) }\)
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2020, o 16:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Prawdopodobieństwo warunkowe ze zmiennymi losowymi

Post autor: Dasio11 »

W czym konkretnie jest problem? Szukane prawdopodobieństwo to iloraz objętości dwóch podzbiorów \(\displaystyle{ [0, 1]^3}\), z których każdą można obliczyć w ostateczności nawet używając całek.
TorrhenMathMeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 14 gru 2017, o 11:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedliska
Podziękował: 19 razy

Re: Prawdopodobieństwo warunkowe ze zmiennymi losowymi

Post autor: TorrhenMathMeth »

Nie mogę właśnie dojść do tego jakie to będą zbiory.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Prawdopodobieństwo warunkowe ze zmiennymi losowymi

Post autor: Dasio11 »

Szukasz \(\displaystyle{ \frac{\lambda(A \cap B)}{\lambda(B)}}\), gdzie \( A = \{ (x, y, z) \in [0, 1]^3 : x > \frac{1}{2} \} \) i \( B = \{ (x, y, z) \in [0, 1]^3 : y > x \vee y > z \} \).
TorrhenMathMeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 14 gru 2017, o 11:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedliska
Podziękował: 19 razy

Re: Prawdopodobieństwo warunkowe ze zmiennymi losowymi

Post autor: TorrhenMathMeth »

Okej, już sobie z tym poradziłem na szczęście. Obce są dla mnie wciąż niektóre z tych pojęć, takie jak zmienne losowe czy rozkład.
ODPOWIEDZ