Rozkład dwumianowy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
janekNowak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 20 kwie 2020, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 4 razy

Rozkład dwumianowy

Post autor: janekNowak »

Zmienna losowa \(\displaystyle{ ξ}\) ma rozkład dwumianowy z parametrami \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ p = 0, 1}\). Niech \(\displaystyle{ D^2ξ = 0.45}\) . Znaleźć \(\displaystyle{ n}\).
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Rozkład dwumianowy

Post autor: Premislav »

Dla zmiennej losowej o rozkładzie dwumianowym z parametrami \(\displaystyle{ n, \ p}\) wariancja wynosi \(\displaystyle{ np(1-p)}\), czyli trzeba rozwiązać równanie \(\displaystyle{ 0,1n \cdot 0,9=0,45}\), co nie powinno sprawić trudności.
ODPOWIEDZ