Jak w tytule czy jest mi ktoś wstanie pomóc z tym zadaniem?
Zmienna losowa X ma rozkład Poissona taki, że Var X=4. Oblicz P(X>2) i F(0).
rozkład poissona
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: rozkład poissona
Dobrze, to zacznijmy od tego, co to znaczy, że zmienna losowa ma rozkład Poissona z parametrem \(\displaystyle{ \lambda}\). Ile wówczas wynosi jej średnia i wariancja?
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 5 paź 2019, o 09:46
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: rozkład poissona
Wariancja = średnia = \(\displaystyle{ λ=4}\).
Stąd wiedząc, że gęstość rozkładu Poissona ma postać: \(\displaystyle{ P(X=k)= \frac{e^{-λ}*λ ^{k} }{k!} }\), a dystrybuanta \(\displaystyle{ F(x) = \sum_{k<=x}^{} \frac{e^{-λ}*λ ^{k} }{k!}}\), to:
\(\displaystyle{ P(X>2) = 1-P(X \le 2) = 1 - (P(X=2)+P(X=1)+P(X=0)}\), a \(\displaystyle{ F(0) =e ^{-λ} }\), podstaw dane i masz.
Stąd wiedząc, że gęstość rozkładu Poissona ma postać: \(\displaystyle{ P(X=k)= \frac{e^{-λ}*λ ^{k} }{k!} }\), a dystrybuanta \(\displaystyle{ F(x) = \sum_{k<=x}^{} \frac{e^{-λ}*λ ^{k} }{k!}}\), to:
\(\displaystyle{ P(X>2) = 1-P(X \le 2) = 1 - (P(X=2)+P(X=1)+P(X=0)}\), a \(\displaystyle{ F(0) =e ^{-λ} }\), podstaw dane i masz.