Własności prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 12 mar 2020, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 2 razy
Własności prawdopodobieństwa
Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ P(A) = \frac12}\) oraz \(\displaystyle{ P(B) = \frac34}\) , to \(\displaystyle{ P(A|B) \ge \frac13.}\)
Ostatnio zmieniony 14 mar 2020, o 17:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Własności prawdopodobieństwa
Wstęp:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B) }\)
1) zał: \(\displaystyle{ P(A \cup B)=1}\)
\(\displaystyle{ 1= \frac{1}{2}+ \frac{3}{4}-P(A \cap B)\\
P(A \cap B)= \frac{1}{4} }\)
2) zał: \(\displaystyle{ A \subset B \Rightarrow P(A \cup B)=P(B)}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}= \frac{1}{2}+ \frac{3}{4}-P(A \cap B)\\
P(A \cap B)= \frac{1}{2} }\)
Z 1) i 2 wynika że: \(\displaystyle{ \frac{1}{4} \le P(A \cap B) \le \frac{1}{2} }\)
Właściwy problem:
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}\\
P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{ \frac{3}{4} }\\
\frac{ \frac{1}{4} }{ \frac{3}{4} } \le P(A|B) \le \frac{ \frac{1}{2} }{ \frac{3}{4} } \\
\frac{1}{3} \le P(A|B) \le \frac{2}{3} }\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B) }\)
1) zał: \(\displaystyle{ P(A \cup B)=1}\)
\(\displaystyle{ 1= \frac{1}{2}+ \frac{3}{4}-P(A \cap B)\\
P(A \cap B)= \frac{1}{4} }\)
2) zał: \(\displaystyle{ A \subset B \Rightarrow P(A \cup B)=P(B)}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}= \frac{1}{2}+ \frac{3}{4}-P(A \cap B)\\
P(A \cap B)= \frac{1}{2} }\)
Z 1) i 2 wynika że: \(\displaystyle{ \frac{1}{4} \le P(A \cap B) \le \frac{1}{2} }\)
Właściwy problem:
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}\\
P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{ \frac{3}{4} }\\
\frac{ \frac{1}{4} }{ \frac{3}{4} } \le P(A|B) \le \frac{ \frac{1}{2} }{ \frac{3}{4} } \\
\frac{1}{3} \le P(A|B) \le \frac{2}{3} }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Własności prawdopodobieństwa
Te założenia sa trochę sztuczne i trzeba je uzasadniać. Może lepiej
\(P(A\cap B)=P(A)+P(B)-P(A\cup B)\geq \frac12+\frac34-1=\frac14\), więc
\(P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}\geq \frac{\frac14}{\frac34}=\frac13\)
\(P(A\cap B)=P(A)+P(B)-P(A\cup B)\geq \frac12+\frac34-1=\frac14\), więc
\(P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}\geq \frac{\frac14}{\frac34}=\frac13\)
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 12 mar 2020, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Własności prawdopodobieństwa
Nie suma, tylko prawdopodobieństwo sumy. No właśnie nie musi się równać. Kerajs rozpatruje skrajne przypadki: `1` i `1/4`.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 12 mar 2020, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Własności prawdopodobieństwa
Dlaczego skrajnym przypadkiem jest akurat 1?
Dodano po 1 godzinie 4 minutach 55 sekundach:
Czy prawdopodobieństwo sumy jest zawsze z przedziału od 0,1 włącznie ?
Dodano po 7 minutach 49 sekundach:
Dziwne bo ze wzoru mam prawdopodobieństwo sumy mniejsze lub równe sumie prawdopodobieństwa A i prawdopodobieństwa B
Dodano po 1 godzinie 4 minutach 55 sekundach:
Czy prawdopodobieństwo sumy jest zawsze z przedziału od 0,1 włącznie ?
Dodano po 7 minutach 49 sekundach:
Dziwne bo ze wzoru mam prawdopodobieństwo sumy mniejsze lub równe sumie prawdopodobieństwa A i prawdopodobieństwa B
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 12 mar 2020, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Własności prawdopodobieństwa
dobra, już powoli ogarniam ale nie rozumiem czemu suma zdarzeń \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) jest większa lub równa od prawdopodobieństwa sumy, z tego wzoru wynika że prawdopodobieństwo sumy jest mniejsze lub równe \(\displaystyle{ 1,5}\).
Dodano po 43 sekundach:
\(\displaystyle{ P(A \cup B) \le P(A) + P(B)}\)
Dodano po 4 minutach 59 sekundach:
O ten wzór mi chodzi.
Dodano po 43 sekundach:
\(\displaystyle{ P(A \cup B) \le P(A) + P(B)}\)
Dodano po 4 minutach 59 sekundach:
O ten wzór mi chodzi.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2020, o 13:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Własności prawdopodobieństwa
Intuicja jest taka : popatrz na prawdopodobienstwo jak na pole. Narysuj sobie dwa obszary `A`i `B`. Co powiesz o polu sumy tych obszarów i sumie pół tych obszarów. Kiedy te dwie liczby będą równe? Kiedy jedna będzie mniejszą od drugiej. I o ile?
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 12 mar 2020, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Własności prawdopodobieństwa
Już chyba wiem mniej więcej o co chodzi, dziękuję
Dodano po 12 minutach 39 sekundach:
Jeszcze jedno pytanie: Czy prawdopodobieństwo sumy może być równe 0?
Dodano po 12 minutach 39 sekundach:
Jeszcze jedno pytanie: Czy prawdopodobieństwo sumy może być równe 0?