Rozkład logarytmiczno normalny
-
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 23 lis 2014, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 64 razy
Rozkład logarytmiczno normalny
Ceny akcji \(\displaystyle{ S_T }\) charakteryzuje rozkład logartymiczno-normalny, dla którego
\(\displaystyle{ \ln{S_T}\sim \Phi\left[\ln S+(\mu-\frac{\sigma^2}{2})T; \sigma\sqrt{T}\right]}\) gdzie
\(\displaystyle{ S}\) aktualna cena akcji
\(\displaystyle{ \mu}\) oczekiwana stopa zwrotu z akcji
\(\displaystyle{ \sigma}\) zmiennosc ceny akcji
Prawdopodobieństwo, że w ciągu najbliższych trzech miesięcy cena akcji znajdzie się w przedziale od 30 do 45 wynosi 95%, a aktualna cena akcji jest na poziomie 35. Wyznacz oczekiwaną stopę zwrotu z akcji.
Wie ktoś jak to zrobić?
\(\displaystyle{ \ln{S_T}\sim \Phi\left[\ln S+(\mu-\frac{\sigma^2}{2})T; \sigma\sqrt{T}\right]}\) gdzie
\(\displaystyle{ S}\) aktualna cena akcji
\(\displaystyle{ \mu}\) oczekiwana stopa zwrotu z akcji
\(\displaystyle{ \sigma}\) zmiennosc ceny akcji
Prawdopodobieństwo, że w ciągu najbliższych trzech miesięcy cena akcji znajdzie się w przedziale od 30 do 45 wynosi 95%, a aktualna cena akcji jest na poziomie 35. Wyznacz oczekiwaną stopę zwrotu z akcji.
Wie ktoś jak to zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
Re: Rozkład logarytmiczno normalny
Prawdę mówiąc intuicja podpowiada mi, że nie dostaniesz jedynego rozwiązania (chyba, że coś źle zrozumiałem, albo się machnąłem). Wydaje mi się, że problem sprowadza się do rozwiązania równania
\(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{\ln \frac{9}{7} - (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right)}\) + \(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{\ln \frac{7}{6} + (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right) = 1,95}\)
gdzie \(\displaystyle{ T}\) to są te 3 miesiące (nie wiem w jakich jednostkach się to wsadza, więc zostawiłem jak jest).
Jeżeli chcieć mieć jakieś rozwiązanie, to można założyć, że oba argumenty \(\displaystyle{ \Phi}\) są takie same i wtedy powinno być łatwo to równanie rozwiązać. W ogólności nie widzę, dlaczego miałoby być jedyne rozwiązanie... może ktoś inny pomoże?
PS. Jakiej tu się używa definicji oczekiwanej stopy zwrotu z akcji? Jakiś analog intensywności oprocentowania?
\(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{\ln \frac{9}{7} - (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right)}\) + \(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{\ln \frac{7}{6} + (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right) = 1,95}\)
gdzie \(\displaystyle{ T}\) to są te 3 miesiące (nie wiem w jakich jednostkach się to wsadza, więc zostawiłem jak jest).
Jeżeli chcieć mieć jakieś rozwiązanie, to można założyć, że oba argumenty \(\displaystyle{ \Phi}\) są takie same i wtedy powinno być łatwo to równanie rozwiązać. W ogólności nie widzę, dlaczego miałoby być jedyne rozwiązanie... może ktoś inny pomoże?
PS. Jakiej tu się używa definicji oczekiwanej stopy zwrotu z akcji? Jakiś analog intensywności oprocentowania?
-
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 23 lis 2014, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 64 razy
Re: Rozkład logarytmiczno normalny
To jest to zadanie 6.
U nas oczekiwana stopa zwrotu to \(\displaystyle{ \mathbb{E}K}\), gdzie \(\displaystyle{ K=\frac{S(1)-S(0)}{S(0)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
Re: Rozkład logarytmiczno normalny
No to coś mi tu nie pasuje, albo źle rozumiem treść zadania - to jest definicja oczekiwanej rocznej stopy zwrotu, którą znam, ale jeśli liczę to dla \(\displaystyle{ S(1)}\) z zadania i \(\displaystyle{ S(0) = S}\), to mi wychodzi \(\displaystyle{ e^\mu - 1}\), a nie \(\displaystyle{ \mu}\)...
Dodano po 4 minutach 1 sekundzie:
Dla pewności powinienem się jeszcze spytać, co oznacza zapis:
Dodano po 4 minutach 1 sekundzie:
Dla pewności powinienem się jeszcze spytać, co oznacza zapis:
Zrozumiałem to tak, że \(\displaystyle{ S_T}\) ma rozkład lognormalny z parametrami takimi jak w nawiasie, czyli \(\displaystyle{ \ln{S_T}}\) ma rozkład normalny ze średnią \(\displaystyle{ \ln S+(\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}\) i wariancją \(\displaystyle{ \sigma^2 T}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Rozkład logarytmiczno normalny
Black-Scholes-Merton model
\(\displaystyle{ \ln(S_{T}) \sim \Phi\left( \ln(S) + \left( \mu + \frac{\sigma^{2}}{2} \right) T, \ \ \sigma \sqrt{T}\right) }\)
\(\displaystyle{ S = 35, \ \ T = 3 }\) miesiące \(\displaystyle{ = \frac{1}{4} = 0,25 }\) roku,
\(\displaystyle{ \phi^{-1}\left(1 -\frac{\alpha}{2}\right) = \phi(0,975)\approx 1,96, }\)
\(\displaystyle{ \ln (S_{0,25}) \sim \Phi\left( \ln 35 + \left( \mu + \frac{\sigma^2}{2}\right)\cdot 0,25, \ \ \sigma \sqrt{0,25}\right) }\)
\(\displaystyle{ \ln (S_{0,25}) \sim \Phi\left( \ln 35 + \left( \mu + \frac{\sigma^2}{2}\right)\cdot 0,25, \ \ \sigma 0,5 \right) }\)
\(\displaystyle{ Pr( 30 \leq S_{T} \leq 45) = 0,95 }\)
Budujemy \(\displaystyle{ 95\% }\) obustronny przedział ufności dla wartości średniej ceny akcji
\(\displaystyle{ \ln(35) + \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 - 1.96\cdot 0,5\sigma < \ln(S_{0,25}) < \ln(35) +\left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 + 1.96\cdot 0,5\sigma }\)
Stąd
\(\displaystyle{ 30 = e^{ \ln(35) - \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 - 1.96\cdot 0,5\sigma} < S_{0,25}< e^{\ln(35) + \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 + 1.96\cdot 0,5\sigma} = 45}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \ln(35) - \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 - 1.96\cdot 0,5\sigma = \ln(30) \\ \ln(35) + \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 + 1.96\cdot 0,5\sigma = \ln(45) \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \ln(35) - \ln(30) + \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 - 1.96\cdot 0,5\sigma = 0 \\ \ln(35)-\ln(45) + \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 + 1.96\cdot 0,5\sigma = 0 \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \ln\left(\frac{35}{30}\right) + \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 - 1.96\cdot 0,5\sigma = 0 \\ \ln\left(\frac{35}{45}\right) + \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 + 1.96\cdot 0,5\sigma = 0 \end{cases} }\)
Dodajemy równania stronami
\(\displaystyle{ \ln\left(\frac{35}{30} \right)+\ln\left(\frac{35}{45}\right) + 2 \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 = 0 }\)
\(\displaystyle{ \ln\left( \frac{35\cdot 35}{30\cdot 45}\right) + 0,5 \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right) = 0 }\)
\(\displaystyle{ \ln\left(\frac{49}{54} \right) + 0,5\left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right) = 0 }\)
\(\displaystyle{ 0,5\left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right) = -\ln\left(\frac{49}{54} \right) }\)
\(\displaystyle{ 0,5\left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right) = \ln\left(\frac{54}{49} \right) }\)
\(\displaystyle{ \mu + \frac{\sigma^{2}}{2} = 2\ln\left(\frac{54}{49} \right) }\)
\(\displaystyle{ \mu + \frac{\sigma^{2}}{2} = \ln\left(\frac{54}{49}\right)^{2} }\)
\(\displaystyle{ \mu + \frac{\sigma^{2}}{2} \approx 0,19433 \approx 19,5\% }\)
\(\displaystyle{ R \approx 19,5\% }\)
Najbliższa wartość oczekiwanej stopy zwrotu akcji wynosi \(\displaystyle{ 19,5\%.}\)
Odpowiedź (B).
Dodano po 10 godzinach 40 minutach 5 sekundach:
Na podstawie obliczonej wartości oczekiwanej stopy zwrotu akcji, możemy obliczyć średnią wartość trzymiesięcznej ceny akcji
\(\displaystyle{ R = \frac{1}{T} \ln\left(\frac{S_{T}}{S}\right) }\)
\(\displaystyle{ RT =\ln\left(\frac{S_{T}}{S}\right) }\)
\(\displaystyle{ \frac{S_{T}}{S} = e^{RT} }\)
\(\displaystyle{ S_{T} = S_{0}e^{RT} }\)
\(\displaystyle{ S_{0,25} = 35 e^{ 0,195\cdot 0,25} \approx 36,74852 \approx 37. }\)
\(\displaystyle{ \ln(S_{T}) \sim \Phi\left( \ln(S) + \left( \mu + \frac{\sigma^{2}}{2} \right) T, \ \ \sigma \sqrt{T}\right) }\)
\(\displaystyle{ S = 35, \ \ T = 3 }\) miesiące \(\displaystyle{ = \frac{1}{4} = 0,25 }\) roku,
\(\displaystyle{ \phi^{-1}\left(1 -\frac{\alpha}{2}\right) = \phi(0,975)\approx 1,96, }\)
\(\displaystyle{ \ln (S_{0,25}) \sim \Phi\left( \ln 35 + \left( \mu + \frac{\sigma^2}{2}\right)\cdot 0,25, \ \ \sigma \sqrt{0,25}\right) }\)
\(\displaystyle{ \ln (S_{0,25}) \sim \Phi\left( \ln 35 + \left( \mu + \frac{\sigma^2}{2}\right)\cdot 0,25, \ \ \sigma 0,5 \right) }\)
\(\displaystyle{ Pr( 30 \leq S_{T} \leq 45) = 0,95 }\)
Budujemy \(\displaystyle{ 95\% }\) obustronny przedział ufności dla wartości średniej ceny akcji
\(\displaystyle{ \ln(35) + \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 - 1.96\cdot 0,5\sigma < \ln(S_{0,25}) < \ln(35) +\left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 + 1.96\cdot 0,5\sigma }\)
Stąd
\(\displaystyle{ 30 = e^{ \ln(35) - \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 - 1.96\cdot 0,5\sigma} < S_{0,25}< e^{\ln(35) + \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 + 1.96\cdot 0,5\sigma} = 45}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \ln(35) - \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 - 1.96\cdot 0,5\sigma = \ln(30) \\ \ln(35) + \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 + 1.96\cdot 0,5\sigma = \ln(45) \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \ln(35) - \ln(30) + \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 - 1.96\cdot 0,5\sigma = 0 \\ \ln(35)-\ln(45) + \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 + 1.96\cdot 0,5\sigma = 0 \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \ln\left(\frac{35}{30}\right) + \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 - 1.96\cdot 0,5\sigma = 0 \\ \ln\left(\frac{35}{45}\right) + \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 + 1.96\cdot 0,5\sigma = 0 \end{cases} }\)
Dodajemy równania stronami
\(\displaystyle{ \ln\left(\frac{35}{30} \right)+\ln\left(\frac{35}{45}\right) + 2 \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right)\cdot 0,25 = 0 }\)
\(\displaystyle{ \ln\left( \frac{35\cdot 35}{30\cdot 45}\right) + 0,5 \left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right) = 0 }\)
\(\displaystyle{ \ln\left(\frac{49}{54} \right) + 0,5\left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right) = 0 }\)
\(\displaystyle{ 0,5\left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right) = -\ln\left(\frac{49}{54} \right) }\)
\(\displaystyle{ 0,5\left(\mu + \frac{\sigma^{2}}{2}\right) = \ln\left(\frac{54}{49} \right) }\)
\(\displaystyle{ \mu + \frac{\sigma^{2}}{2} = 2\ln\left(\frac{54}{49} \right) }\)
\(\displaystyle{ \mu + \frac{\sigma^{2}}{2} = \ln\left(\frac{54}{49}\right)^{2} }\)
\(\displaystyle{ \mu + \frac{\sigma^{2}}{2} \approx 0,19433 \approx 19,5\% }\)
\(\displaystyle{ R \approx 19,5\% }\)
Najbliższa wartość oczekiwanej stopy zwrotu akcji wynosi \(\displaystyle{ 19,5\%.}\)
Odpowiedź (B).
Dodano po 10 godzinach 40 minutach 5 sekundach:
Na podstawie obliczonej wartości oczekiwanej stopy zwrotu akcji, możemy obliczyć średnią wartość trzymiesięcznej ceny akcji
\(\displaystyle{ R = \frac{1}{T} \ln\left(\frac{S_{T}}{S}\right) }\)
\(\displaystyle{ RT =\ln\left(\frac{S_{T}}{S}\right) }\)
\(\displaystyle{ \frac{S_{T}}{S} = e^{RT} }\)
\(\displaystyle{ S_{T} = S_{0}e^{RT} }\)
\(\displaystyle{ S_{0,25} = 35 e^{ 0,195\cdot 0,25} \approx 36,74852 \approx 37. }\)
Kod: Zaznacz cały
> S025= 35*exp(0.195*0.25)
> S025
[1] 36.74852
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
Re: Rozkład logarytmiczno normalny
W zadaniu było z minusem.
Czyli szukamy jakiegoś (lepszego od innych?) rozwiązania zadania.Budujemy \(\displaystyle{ 95\% }\) obustronny przedział ufności dla wartości średniej ceny akcji
Na szczęście przy moim rozwiązaniu wychodzi tak samo, z tym że dla\(\displaystyle{ \mu + \frac{\sigma^{2}}{2} \approx 0,19433 \approx 19,5\% }\)
\(\displaystyle{ \mu - \frac{\sigma^{2}}{2} }\)
Tego, przyznam, nie rozumiem. Policzyłeś przecież \(\displaystyle{ \mu + \frac{\sigma^{2}}{2} }\), a pytanie jest o \(\displaystyle{ \mu}\)...Najbliższa wartość oczekiwanej stopy zwrotu akcji wynosi \(\displaystyle{ 19,5\%.}\)
Odpowiedź (B).
W moim rozwiązaniu, po obliczeniu (a może raczej przyjęciu?) \(\displaystyle{ \mu - \frac{\sigma^{2}}{2} \approx 0,1943 }\), wyznaczam \(\displaystyle{ \sigma}\) z zależności
\(\displaystyle{ \sigma = \frac{2 c}{\Phi^{-1}(0,975)}}\),
gdzie
\(\displaystyle{ c = \ln(9/7) - (\mu - \sigma^{2} / 2)T = \ln(7/6) + (\mu - \sigma^{2} / 2)T}\),
dostając
\(\displaystyle{ \sigma \approx 0,2069}\).
Dalej z postaci \(\displaystyle{ c}\) wyznaczam \(\displaystyle{ \mu}\) otrzymując
\(\displaystyle{ \mu \approx 0,2157}\).
Moim zdaniem, przy powyższych założeniach co do wyboru rozwiązania, poprawna odpowiedź to (d) ok. 21,5%.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Rozkład logarytmiczno normalny
Proszę zapoznać się z modelem Black-Sholesa - Mortona i odpowiedziami KNF do zadania 6 testu.
Z Pańskich odpowiedzi nic nie wychodziło. Chciał Pan liczyć prawdopodobieństwo z sumy dystrybuant, co jest ewidentnym elementarnym błędem. Nie wiedział Pan, ze czas \(\displaystyle{ T = 3 }\) miesiące odnosimy do jednego roku, a oczekiwana stopa zwrotu w tym modelu to \(\displaystyle{ \mu + \frac{\sigma^{2}}{2}. }\)
W ogóle wiedział Pan co to jest oczekiwana stopa zwrotu akcji.
Ponadto, gdyby Pan zapoznał się z tym modelem portfela, to wiedział by Pan, że należało skonstruować \(\displaystyle{ 95\% }\) obustronny przedział ufności w celu obliczenia wartości oczekiwanej stopy zwrotu.
Panie FasolkaBernoulliego zabiera się Pan za pomoc, będąc w tej pomocy blady.
Z Pańskich odpowiedzi nic nie wychodziło. Chciał Pan liczyć prawdopodobieństwo z sumy dystrybuant, co jest ewidentnym elementarnym błędem. Nie wiedział Pan, ze czas \(\displaystyle{ T = 3 }\) miesiące odnosimy do jednego roku, a oczekiwana stopa zwrotu w tym modelu to \(\displaystyle{ \mu + \frac{\sigma^{2}}{2}. }\)
W ogóle wiedział Pan co to jest oczekiwana stopa zwrotu akcji.
Ponadto, gdyby Pan zapoznał się z tym modelem portfela, to wiedział by Pan, że należało skonstruować \(\displaystyle{ 95\% }\) obustronny przedział ufności w celu obliczenia wartości oczekiwanej stopy zwrotu.
Panie FasolkaBernoulliego zabiera się Pan za pomoc, będąc w tej pomocy blady.
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
Re: Rozkład logarytmiczno normalny
Fakt, nie znam tego modelu. Potrafię jednak czytać treść polecenia. Właśnie sprawdziłem i komisja jako odpowiedź zamieściła D, czyli odpowiedź którą zaproponowałem...
Dodano po 9 minutach 55 sekundach:
Dodano po 9 minutach 55 sekundach:
Proszę sobie zadać pytanie, czy \(\displaystyle{ 1,95}\) może być wartością prawdopodobieństwa? Jak nie jest Pan w stanie nadążyć za moim rozumowaniem, to proszę go od razu nie krytykować, tylko poświęcić chwilę, aby zrozumieć.
Nie byłem pewien jaka jest jednostka bazowa, bo w różnych modelach jest ona różna. W treści zadania jest jasno napisane, że oczekiwana stopa zwrotu to \(\displaystyle{ \mu}\)
Znałem definicję, która się nie zgadza z treścią zadania, co chyba wyjaśniłem wyżej.
Co to znaczy "należało"? Z treści zadania nie wynikało, że podane prawdopodobieństwo odnosi się do akurat takiego "przedziału ufności", cokolwiek by to określenie nie znaczyło w tym kontekście.
Próbuję pomóc jak umiem. Nie jestem finansistą. Jednocześnie chciałbym wyrazić zdziwienie, że nie zaproponował Pan konstrukcji wieloetapowego modelu probabilistycznego.Panie FasolkaBernoulliego zabiera się Pan za pomoc, będąc w tej pomocy blady.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Rozkład logarytmiczno normalny
Z jakiego źródła Pan sprawdził? Ta wartość jest błędna, bo wartość średnia trzymiesięcznego portfela dla odpowiedzi \(\displaystyle{ (D), 21,5\%, }\) jest błędna.
Panie FasolkaBernoulliego proszę się pouczyć, a później pomagać i nie być człowiekiem złośliwym, jeśli się nie zna podstawowych wiadomości z teorii portfela, nie mówiąc o obliczaniu prawdopodobieństwa na podstawie dystrybuanty i konstrukcji przedziałów ufności.
Panie FasolkaBernoulliego proszę się pouczyć, a później pomagać i nie być człowiekiem złośliwym, jeśli się nie zna podstawowych wiadomości z teorii portfela, nie mówiąc o obliczaniu prawdopodobieństwa na podstawie dystrybuanty i konstrukcji przedziałów ufności.
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
Re: Rozkład logarytmiczno normalny
Sprawdziłem na stronie KNF.
Jak już zapoznam się z teorią portfela, to będę mógł być złośliwy? Co z tego, że zna Pan tę teorię, skoro korzysta Pan z innego modelu, niż jest zadany w poleceniu? Z treści polecenia wynika, że \(\displaystyle{ F(45) - F(30) = 0,95}\). Nie ma podstaw, żeby wnioskować, że \(\displaystyle{ F(30) = 0,025 = 1 - F(45)}\), czyli budować obustronnego "przedziału ufności". Jak można komuś zarzucać brak umiejętności obliczania prawdopodobieństwa na podstawie dystrybuanty, nie znając (albo nie umiejąc dostrzec użycia) podstawowych własności dystrybuanty bodaj najpopularniejszego rozkładu prawdopodobieństwa?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Rozkład logarytmiczno normalny
To bardzo szybko szybko się Pan z teorią portfela. Czyli się Pan nie zapoznał. Teraz Pan jest mądry i nie stosuje do obliczenia prawdopodobieństwa sumy dystrybuant.
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
Re: Rozkład logarytmiczno normalny
Dobra, widzę, że muszę wyjaśnić...
\(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{\ln \frac{9}{7} - (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right)}\) + \(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{\ln \frac{7}{6} + (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right) = 1,95}\)
\(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{\ln \frac{9}{7} - (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right)}\) + 1 - \(\displaystyle{ \Phi\left(- \frac{\ln \frac{7}{6} + (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right) = 1,95}\)
\(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{\ln 45 - \ln 35 - (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right)}\) - \(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{\ln 30 - \ln 35 - (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right) = 0,95}\)
\(\displaystyle{ P\left( \frac{\ln 30 - \ln 35 - (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}} \leq \frac{\ln S_T - \ln 35 - (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}} \leq \frac{\ln 45 - \ln 35 - (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}} \right) = 0,95}\)
\(\displaystyle{ P\left( \ln 30 \leq \ln S_T \leq \ln 45 \right) = 0,95}\)
\(\displaystyle{ P\left(30 \leq S_T \leq 45 \right) = 0,95}\)
Teraz jaśniej?
Domyślam się, że o tym fragmencie mowa.FasolkaBernoulliego pisze: ↑25 lut 2020, o 15:49 \(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{\ln \frac{9}{7} - (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right)}\) + \(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{\ln \frac{7}{6} + (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right) = 1,95}\)
\(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{\ln \frac{9}{7} - (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right)}\) + \(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{\ln \frac{7}{6} + (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right) = 1,95}\)
\(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{\ln \frac{9}{7} - (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right)}\) + 1 - \(\displaystyle{ \Phi\left(- \frac{\ln \frac{7}{6} + (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right) = 1,95}\)
\(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{\ln 45 - \ln 35 - (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right)}\) - \(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{\ln 30 - \ln 35 - (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}}\right) = 0,95}\)
\(\displaystyle{ P\left( \frac{\ln 30 - \ln 35 - (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}} \leq \frac{\ln S_T - \ln 35 - (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}} \leq \frac{\ln 45 - \ln 35 - (\mu-\frac{\sigma^2}{2})T}{\sigma\sqrt{T}} \right) = 0,95}\)
\(\displaystyle{ P\left( \ln 30 \leq \ln S_T \leq \ln 45 \right) = 0,95}\)
\(\displaystyle{ P\left(30 \leq S_T \leq 45 \right) = 0,95}\)
Teraz jaśniej?