Wybory samorządowe szkoła prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
karolina109
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 476
Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 4 razy

Wybory samorządowe szkoła prawdopodobieństwo

Post autor: karolina109 »

Cześć,
proszę o pomoc przy rozwiązaniu zadania:
Zad.1 W pewnej szkole X w wyborach do samorządu uczniowskiego. Było 146 uczniów głosujących. Spośród nich głosowało 136 uczniów. Klasa C uzyskała między innymi 45 głosów, a 3 głosy uzyskała Klasa B. Wyciągamy losowego ucznia Y z wyborców w szkole X.
A) Jakie jest prawdopodobieństwo, że uczeń Y zagłosował w wyborach?
B) Jakie jest prawdopodobieństwo, że Y zagłosował na klasę C?
C) Wiesz, że Y głosowała. Jakie jest zatem prawdopodobieństwo, że Y głosował na klasę C?
D) Wiesz, że A głosowała, ale nie partię C. Jakie jest prawdopodobieństwo, że Y głosowała na partię B?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Wybory samorządowe szkoła prawdopodobieństwo

Post autor: kerajs »

Zakładam że miało być: Było 146 uczniów uprawnionych do głosowania. Spośród nich głosowało 136 uczniów

a)
\(\displaystyle{ P= \frac{136}{146} }\)
b)
\(\displaystyle{ P= \frac{136}{146} \cdot \frac{45}{136} }\)
c)
To inaczej sformułowany podpunkt b)
d)
Brak danych aby odpowiedzieć na ten podpunkt. Może go źle przepisałaś?
karolina109
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 476
Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 4 razy

Re: Wybory samorządowe szkoła prawdopodobieństwo

Post autor: karolina109 »

Jakie jest prawdopodobieństwo, że uczeń Y zagłosował w wyborach?
B) Jakie jest prawdopodobieństwo, że Y zagłosował na klasę B?
C) Wiesz, że Y głosowała. Jakie jest zatem prawdopodobieństwo, że Y głosował na klasę B?
D) Wiesz, że A głosowała, ale nie klase B. Jakie jest prawdopodobieństwo, że Y głosowała na klase C?


Ad.A
P(M) = 136/146
Ad.B
P(L)= 3/146 ( zaglosowal na klase B, ale nie wiadomo czy glosowal?)
Ad.C
P(K)= 3/136( glosowal na B, wiadomo, ze glosowal na pewno) mysle, ze nie bez przyczyny podane jest, ze glosowal, dlaczrgo mialby byc podane 2 te same podpunkty?
Ad.D
P(I)= 45/136.
A nie bedzie tak?
ODPOWIEDZ